CEC studiază experiența internațională de implementare a votului prin corespondență
Membri și funcționari din cadrul Comisie Electorale Centrale (CEC) au avut o întrevedere online cu experții Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES) privind experiența internațională de implementare a votului prin corespondență. Discuția s-a bazat pe studiul „Raport de evaluare tehnică: votarea peste hotare” realizat de către IFES Ucraina în anul 2023.
Participanții la ședință au discutat despre acțiunile care trebuie întreprinse pentru a garanta credibilitatea acestei metode alternative de vot și a asigura desfășurarea unor alegeri corecte.
Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat importanța studierii experienței țărilor care au implementat cu succes votul prin corespondență pentru o înțelegere mai clară și obiectivă asupra tuturor etapelor acestui proces, dar și pentru identificarea și prevenirea provocărilor și riscurilor.
În prezentarea sa, autoarea studiului Anna Denis, experta IFES a precizat că procedurile legate de votul prin poștă diferă de la o țară la alta, iar regulile de expediere a corespondenței internaționale se supun normelor Convenției Poștale Universale. Totodată, experta s-a referit la aspecte precum formatul buletinelor de vot și a altor documente electorale, expedierea și recepționarea buletinelor de vot, perioada de timp dedicată votării anticipate, observarea votului prin corespondență, siguranța expedierii corespondenței electorale precum și informarea tuturor subiecților electorali referitor la implementarea acestei metode alternative de vot.
Amintim că implementarea metodelor alternative de vot, care vor spori accesibilitatea proceselor electorale, este una din prioritățile stabilite de actuala componență a Comisiei Electorale Centrale la început de mandat.