CEC explică de ce nu au fost publicate informațiile privind gestiunea financiară a partidelor

CEC explică de ce nu au fost publicate informațiile privind gestiunea financiară a partidelor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu o reacție referitor la apelul public al Asociației Promo-LEX privind tergiversarea publicării de către Comisia Electorală Centrală a rapoartelor financiare ale partidelor politice pentru anul 2019, informează OFICIAL.

„În conformitate cu prevederile cadrului legal, partidele politice urmau să prezinte rapoartele de gestiune financiară pentru anul 2019 până la 31 martie curent. Amintim că, raportarea este posibilă și în format electronic, prin intermediul modulului SSI „Control Financiar”, subsistem al SIAS „Alegeri”. Acest fapt oferă posibilitate partidelor politice să perfecteze și să prezinte aceste rapoarte și în situații de urgență, similară celei instituite la moment.

CEC a atenționat partidele politice despre necesitatea respectării termenelor legale, ultima sesizare fiind transmisă pe data de 24 martie curent.

În acest context, acțiunile partidelor politice care nu și-au onorat obligația de a prezenta în termen rapoartele de gestiune financiară pentru anul 2019 vor fi examinate de către Comisie. Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus stabilirea zilelor de 30 martie – 03 aprilie 2020 drept zile de odihnă pentru unitățile din sectorul bugetar (exceptând cele implicate direct în asigurarea sănătății și ordinii publice).

Imediat ce va fi reluată activitatea CEC, informația despre rapoartele anuale privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2019 va fi publicată pe pagina web oficială a instituției, fiind accesibilă pentru toate părțile interesate” – se spune în răspunsul CEC.

Andriana Cheptine

Share