CEC a examinat rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2022 și a aprobat raportul pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

CEC a examinat rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2022 și a aprobat raportul pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Comisia Electorală Centrală, în cadrul ședinței de astăzi, a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2022. Obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară au avut-o 57 partide politice, înregistrate la Agenția Servicii Publice la data de 31.12.2022. Comisiei i-au fost prezentate în termenul stabilit de lege 50 de rapoarte iar cu depășirea termenului alte 2 rapoarte.

Au fost supuse verificării rapoartele prezentate de 52 de partide politice, iar 5 formațiuni politice nu au prezentat raportul:

1) Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

2) Partidul Politic „Șor”;

3) Partidul ”Moldova Unită – Eдиная Молдова”;

4) Partid Politic Partidul „RENAŞTERE”;

5) Partidul Politic „Bugeacul Nostru”.

2 partide politice au prezentat tardiv rapoartele:

1) Partidul Social Democrat;

2) Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”.

În privința acestor 7 partide politice, CEC a decis că vor fi pornite procese verbale contravenționale.

Procese contravenționale vor fi pornite în privința persoanelor cu funcție de răspundere a Partidului Liberal Democrat din Moldova și Partidului Politic Mișcarea Antimafie pentru utilizarea contrar destinației a alocațiilor primite de la bugetul de stat în conformitate cu cota procentuală stabilită de 20% și respectiv 10% prevăzută pentru promovarea și încurajarea participării femeilor și tinerilor în procesele politic și electoral.

De asemenea, CEC a atenționat 21 de partide politice asupra erorile tehnice admise la completarea rapoartelor și privind obligația de a completa/corecta și prezenta, până la data de 21 iunie 2023, ora 17:00, raportul privind gestiunea financiară, cu informațiile lipsă și/sau raportul corectat:

1) Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;

2) Partidul Socialist din Moldova;

3) Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”;

4) Partidul Liberal;

5) Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;

6) Partidul politic „Partidul Nostru”;

7) Partidul Republican din Moldova;

8) Partidul Politic”Partidul Stînga Europeană”;

9) Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie;

10) Partidul Politic „Democrația Acasă”;

11) Partidul Regiunilor din Moldova;

12) Partidul Acțiunea Democratică;

13) Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;

14) Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

15) Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”;

16) Partidul Politic ”Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”;

17) Partidului Politic „PRO MOLDOVA”;

18) Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;

19) Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

20) Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri”;

21) Partidul Politic „Partidul Progresului Național ”.

Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” și Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” au fost atenționate de CEC să respecte regimul donațiilor și să nu admită depășirea acestora. În context, aceste două partide urmează să verse în bugetul de stat suma de 612, 00 lei și, respectiv, 10 036,26 lei până la 7 iunie 2023, ora 17:00.

Partidului Politic ,,Șor” i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 12 luni, începând cu 1 iulie 2023 și până la 30 iunie 2024, inclusiv, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară pentru anul 2022, pentru neprezentarea documentelor ce justifică veniturile și cheltuielile suportate, cât și denaturarea și/sau ascunderea premeditată, prezentarea în volum incomplet sau prezentarea neveridică a informației în mod repetat.

În aceiași ședință Comisia a aprobat raportul pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Raportul este o sinteză a principalelor constatări privind aspectele de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale desfășurate pe parcursul anului 2022. În raport sunt indicate principalele realizări dar și provocările în procesul de finanțare politică. Comisia a subliniat crearea și completarea parțială cu angajați ai direcției specializate, stabilirea interoperabilității și schimbul automat de date cu alte autorități publice. Raportul urmează a fi expediat Parlamentului Republicii Moldova.

Share