Ce-și propune Platforma DA să facă pentru dezvoltarea domeniului sănătății

Ce-și propune Platforma DA să facă pentru dezvoltarea domeniului sănătății

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a prezentat angajamentele sale în domeniul sănătății, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Liviu Vovc a menționat că pandemia a scos la suprafață mai multe probleme din sănătate acumulate în decursul anilor și este nevoie urgent de a revizui prioritățile.

„Platforma DA, în viitorul Parlament, își propune să continue promovarea inițiativelor legislative pentru fortificarea și dezvoltarea sistemului de sănătate. Ne vom focusa pe trei aspecte:
– fortificarea sistemului de sănătate;
– sănătate pentru întreaga populație;
– protecția cadrelor medicale;

La prima prioritate ne propunem să mărim alocațiile pentru sănătate până la 9%, condiții de muncă pentru personalul medical și asistență medicală calitativă pentru pacienți, ne angajăm să reînnoim 10 instituții medicale dotate cu echipamentele necesare, să excludem schemele din sistemul medical, să promovăm digitalizarea serviciilor de sănătate”, a spus Liviu Vovc.

Medicul Dumitru Vorniciuc a spus că este nevoie de a crea centre de diagnostic cu aparate sofisticat pentru a micșora rândurile spre Chișinău, tinerii specialiști să fie îndreptați către periferii și să aibă o salarizare decentă, dar și să fie deschise centre de reabilitare în teritorii.

Conferențiarul universitar, Rodica Grama a punctat că, pe lângă salarii decente, medicii au nevoie și de protecție, astfel se propune promovarea cadrului legislativ care ar proteja angajații sistemului sănătății.

 

Cristina Parfeni

Share