Ce se schimbă dacă viitorul președinte va fi ales în parlament și nu de cetățeni? Răspunsul unui analist!

Ce se schimbă dacă viitorul președinte va fi ales în parlament și nu de cetățeni? Răspunsul unui analist!

„Dacă Curtea Constituțională anulează, atunci președintele este ales în parlament și dacă acest parlament rămâne, nu mergem la alegeri anticipate, văd că nu vrea nimeni, atunci Igor Dodon este ales președinte pentru al doilea termen. Curtea Constituțională într-un fel este controlată de Dodon, Dodon are resurse mediatice mult mai mari decât opoziția, financiare, administrative, politice etc.”. Aceasta a declarat analistul, activistul civic şi ex-ambasadorul la ONU şi Consiliul Europei, Alexei Tulbure.

Totodată, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Tulure a răspuns la întrebarea: „Și credeți că el și-ar dori să fie ales următorul președinte în parlament?”.

„Dar care-i diferența? Sondajele arată că populația vrea să aleagă președintele în mod direct. Bine, haideți să producem această reformă, dar pe o cale constituțională. Și plus la toate, activitatea lui Dodon, un președinte ales prin vot direct a arătat că populația are prea mari așteptări de la această alegere directă, crede că investește în această persoană atâta putere și o să poată schimba ceva. Președintele, indiferent că-i ales în mod direct sau în parlament, are aceleași împuterniciri, chiar poate fi suspendat. Voronin n-a fost niciodată suspendat, nici Lucinschi, nici Timofti…”, a conchis analistul.

Doina Secrieru

Share