Ce au constatat experții IDIS „Viitorul, după ce au analizat cum au fost realizate reformele în 5 sectoare incluse în Acordul de Asociere

Ce au constatat experții IDIS „Viitorul, după ce au analizat cum au fost realizate reformele în 5 sectoare incluse în Acordul de Asociere

Experții IDIS „Viitorul” au analizat cum au fost realizate reformele în 5 sectoare incluse în Acordul de Asociere, transmite OFICIAL.

Astfel, au fost analizate sectoarele: justiției, fiscalitate, apă și canalizare, energetică și dreptul la proprietate intelectuală.

Potrivit experților, domeniul justiției rămâne cel mai vulnerabil.

„R. Moldova a avut o strategie de reformare a justiției, autoritățile au recunoscut apoi că a fost un eșec. În 2018, Ministerul Justiției și-a asumat răspunderea de a desfășura o reformă în sectorul justiției, numită și „mica reformă a justiției”.

„Aceasta este doar un document de intenție, dar nu a fost agreat de actori. Mica reformă a justiției cuprinde 33 de acțiuni și se referă la tot spectrul sistemului judecătoresc. Dintre cele 33 acțiuni, 18% au fost realizate, 36% – realizate parțial și 46% – nu se cunoaște care e situația. Un pas pozitiv a fost acordarea priorității judecătorilor cu cel mai înalt punctaj acumulat la evaluare, inclusiv legea alegerii prin concurs. Crearea secțiunilor specializate în judecătoriile din Chișinău, sporirea funcționării autorităților judiciare, asigurarea efectivă a dosarelor în instanțele de judecată, la fel se numără printre acțiunile pozitive. La capitolul restanțe se regăsesc: evaluarea integrității judecătorilor și CSM, numirea judecătorilor de Președinte și nu Parlament, accelerarea construcției sau restabilirii unor clădiri pentru instanțele de judecată comasate”, menționează experții.

Totodată, referindu-se la sectorul fiscal, experții IDIS spun că pentru implementarea facilităților fiscale, în Acordul de Asociere este prevăzut termenul de 10 ani. Totodată, ei menționează că s-au întreprins pașii necesari la sistemul comun de TVA, scutirea de TVA și accize pentru bunurile importate pentru persoanele care călătoresc în țări terțe. Iar ca restanțe se numără articolele care urmează a fi transpuse ca dispozițiile directive în noul Cod vamal la capitolul scutiri de import.

Cristina Pendea

Share