Ce a discutat Nicu Popescu cu ministra afacerilor externe a Bulgariei

Ce a discutat Nicu Popescu cu ministra afacerilor externe a Bulgariei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu ministra afacerilor externe a Bulgariei Teodora Genchovska.

Reuniunea a avut loc în contextul vizitei de lucru a oficialului bulgar în Republica Moldova, care vine să reconfirme caracterul avansat al relațiilor bilaterale moldo-bulgare și dorința  comună a celor două țări pentru consolidarea valorilor europene, a păcii și securității în regiune.

„Țările noastre au condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei, discuțiile de astăzi fiind axate pe subiectele de securitate regională. Pledăm pentru oprirea acestui război nejustificat și continuăm să chemăm la dialog și la găsirea unor soluții pașnice, singurele modalități de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a accentuat faptul că în calitate de țară neutră, Republica Moldova continuă să ofere ajutor tuturor oamenilor refugiați din calea războiului. Totodată, ministrul de externe a informat omologul său că din momentul începerii războiului în Ucraina, Republica Moldova a primit peste 230 de mii de refugiați ucraineni, din care peste 100 de mii (inclusiv peste 40 mii de minori) au rămas la noi în țară.

În cadrul întrevederii a fost reiterat apelul privind necesitatea mobilizării unei asistențe financiare internaționale pentru a diminua presiunea economică asupra țării noastre. În context, oficialul moldovean a  mulțumit Guvernului Bulgariei pentru deschiderea de a susține Republica Moldova în acest efort umanitar, atât în plan bilateral, cât și în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În timpul apropiat, Guvernul Bulgariei va examina posibilitatea de a suplimenta numărul de autocare care să transporte refugiații în Bulgaria.

„Am abordat cu omologul meu bulgar și depunerea cererii noastre de aderare la Uniunea Europeană, aspirațiile și alegerea noastră, a țării și a cetățenilor în toți acești ani fiind integrarea ireversibilă în spațiul european. Ne dorim apartenența la Uniunea Europeană, o Uniune a Păcii, Solidarității și Libertății. Suntem interesați în aderarea cât mai rapidă a Republicii Moldova la familia țărilor europene dar înțelegem că avem multe teme pe acasă pe care trebuie să le realizăm. Vom lucra pentru a construi o țară mai puternică, mai rezilientă și care să devină un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune și un partener de încredere”,a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul moldovean a menționat sprijinul Bulgariei pentru avansarea în procesul de aprobare a textului Agendei de Asociere cu UE, care va stabili prioritățile implementării Acordului de Asociere până în anul 2027. De asemenea, oficialul a comunicat că Republica Moldova mizează pe susținerea Bulgariei pentru adoptarea propunerii Comisiei Europene privind acordarea țării noastre a unui nou program de asistență macrofinanciară pentru anii 2022 – 2024 în valoare de până la 150 de milioane euro.

„Am menționat că prezența, de secole, a unei comunități bulgare pe teritoriul țării noastre a avut un impact semnificativ la consolidarea democrației noastre, dialogului inter-etnic și a prieteniei tradiționale între ambele state și popoare. În beneficiul cetățenilor ambelor țări, am convenit să avansăm pe subiectul încheierii unui acord care să prevadă reducerea taxelor la roaming”, a spus șeful diplomației Republicii Moldova.

Pe final, ministrul Nicu Popescu a mulțumit omologului bulgar pentru discuțiile substanțiale, dar și pentru angajamentul și eforturile pentru susținerea proiectului european al țării noastre și și-a exprimat încrederea că Republica Moldova și Bulgaria vor continua dialogul benefic pentru ambele părți, pe potriva așteptărilor cetățenilor ambelor state.

Share