Care ar trebui să fie prioritățile noii guvernări, în opinia unui expert

Care ar trebui să fie prioritățile noii guvernări, în opinia unui expert

Juristul expert în politici publice de la Chișinău, Ștefan Gligor, declară că, prioritatea este dezoligarhizarea, informează OFICIAL.

„Ceea ce presupune o reformă profundă a autorității judecătorești compuse din sistemul judecătoresc și organele de urmărire penală și de drept; doi: rezilierea tuturor contractelor publice, care au prejudiciat interesul național-economic al Republicii Moldova urmare a unor concesionări, înstrăinări frauduloase la toate nivelurile, cu asumarea tuturor riscurilor aferente – de cheltuieli, de pierdere a proceselor… Este important cetățenii și acei care au ajuns la guvernare să demonstreze că ei în prim-plan pun interesul statului și cetățeanului și-și onorează promisiunile”, mai adaugă Gligor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, el s-a referit despre recentele numiri la Curtea Constituțională.

 „Guvernarea a picat testul numirii și formării Curții Constituționale. Curtea Constituțională a fost acea instituție care a fost capabilă să saboteze orice reformă în țară și orice proiect de lege și să formateze agenda politică. Și eu văd cum un șir de miniștri din Cabinetul Maiei Sandu pur și simplu nu înțeleg care este rolul Curții Constituționale și cât de importantă era asigurarea procedurii și unui proces echitabil, transparent și adecvat de numire a componenței. Acum noi avem doi oameni care reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, în afara oricărei critici acest lucru, acest CSM în componența actuală nu avea mandatul nici etic, nici juridic, pentru că ei sunt pasibili de răspundere pe Declarația cu privire la caracterul captiv al instituțiilor statului. Celelalte două concursuri la Guvern s-au făcut relativ ca lumea, ce s-a făcut la Parlament a fost un coșmar, care s-a soldat cu o numire politică a două persoane”, a conchis Gligor.

Doina Secrieru

Share