Candidații la CSJ și în Colegiile CSM față de care nu au fost identificate dubii de integritate au trecut de etapa audierilor publice

Candidații la CSJ și în Colegiile CSM față de care nu au fost identificate dubii de integritate au trecut de etapa audierilor publice

Candidații la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Diana Stănilă (Judecătoare, Curtea de Apel Bălți), Stela Procopciuc ( Judecătoare, Curtea de Apel Bălți), Stella Bleșceaga (Judecătoare, Judecătoria Chișinău), Adrian Cerbu (Judecător, Judecătoria Criuleni) și Ion Munteanu (Procuror General Interimar), dar și candidatul la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Racoviță (Judecător, Judecătoria Ungheni), au trecut cu succes de etapa audierilor publice. 

Discuțiile membrilor Comisiei Vetting cu candidații au fost scurte, întrucât după analizarea informației acumulate din surse publice și private, dar și multiplele runde de întrebări și răspunsuri, Comisia nu a identificat dubii care să necesite a fi examinate în audieri. Toate aspectele legate de verificarea integrității financiare și etice a acestora au fost complet elucidate în comunicarea scrisă cu candidații și în interacțiunea cu aceștia, când subiecții au putut furniza Comisiei inclusiv documente confirmative.

În audieri, candidații au fost rugați să confirme corectitudinea și valabilitatea informațiilor prezentate în declarații, chestionarul de etică și în răspunsurile oferite Comisiei pe parcursul întregului proces de evaluare. La sfârșitul fiecărui interviu, candidații au făcut scurte declarații de final, dacă au considerat necesar. Înregristrările video de la audieri vor fi publicate pe pagina web a Comisiei și pe canalul de Youtube, după cum stabilește Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei. 

Din același grup de candidați, fără dubii de integritate, la audieri a fost invitată și candidata la CSM, Tatiana Tabuncic. Membra Consiliului de Integritate s-a folosit de dreptul său de a nu participa la interviu. 

În perioada următoare, Comisia va lucra la întocmirea rapoartelor cu propunerea de promovare a evaluării externe, care vor fi transmise CSM-ului la examinare. CSM va avea la dispoziție 30 de zile pentru a decide dacă acceptă sau respinge propunerea Comisiei. 

Share