Candidat independent la alegerile prezidențiale: „Sunt deschis pentru orice investigație obiectivă și corectă”
Deputatul neafiliat, Valeriu Ghilețchi, care și-a anunțat recent intenția de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, spune că, era conștient de faptul că va fi radiografiat sub toate aspectele, dar nu s-a așteptat că o informație poate fi denaturată în mod intenționat cu atîta ușurință.
Ghilețchi face referire la informațiile apărute în presă în legătură cu automobilul pe care-l deține, dar și imobilele sale.
„Am cumpărat mașina Nissan Terrano la preț restant sau rezidual de la o organizație, pe care am fondat-o și am condus-o fără nici o remunerare ani de zile înainte de a fi ales în calitatea de deputat. Este un lucru practicat destul de des, iar cel mai important lucru este că asemenea tranzacții sunt permise de legislație. Dacă gândeam așa cum gândesc majoritatea din cei care mă învinuiesc, aș fi putut să indic că am cumpărat-o cu 5000 de euro și nimeni nu ar fi sesizat acest lucru, dar pentru că țin mult la adevăr, am decis să indic în declarația de avere suma exactă așa cum apare ea în actul de vânzare-cumpărare. Un alt detaliu este și faptul că vorbim nu de un automobil de lux, ci de unul care are deja 15 ani”, scrie politicianul pe pagina sa de facebook.
Cît privește cele două case pe care le deține, Ghilețchi susține că și aici informația nu a fost prezentată corect.
„Cele două case, mai bine zis o casă și o jumătate de casă, pe care le-am procurat înainte de 2009, au peste 50 de ani. Jumătatea de casă de la Malina Mică nu este cu două etaje, așa cum se afirmă, ci este cu un etaj și are două camere mici cu o suprafață locativa mai mica de 50 de metri pătrați. Poza plasată de Moldova Curată nu corespunde realității. Valoarea indicată în materialul de investigație, de asemenea, nu corespunde adevărului. Este vorba de mai puțin de jumătate din suma arătată de Moldova Curată. Casa de la Poșta Veche, unde locuiesc azi, este o casă veche, cu mansardă, nu una cu două etaje, așa cum iarăși se afirmă eronat în materialul de investigație”, spune candidatul.
Valeriu Ghilețchi susține că este deschis pentru orice investigație obiectivă și corectă.
„Și încă un detaliu important, consider că ar fi fost mult mai corect ca toți candidații să fie investigați în același timp și prin aceeași prismă ca alegătorii să vadă tabloul complet. Comisia de la Veneția a cerut Parlamentului să asigure condiții egale pentru toți candidații. Ca urmare, Parlamentul a decis ca luna septembrie să fie folosită pentru înregistrarea candidaților, iar startul campaniei propriu-zis să fie 1 octombrie. Orice monitorizare făcută înainte de înregistrarea oficială a tuturor candidaților ridică semne de întrebare în ce privește tratamentul egal și echidistant al fiecărui candidat”, conchide viitorul posibil Președinte al R. Moldova.
Maria Roșca