Blocul „Împreună”: Prin majorarea tarifelor la gaz cetăţenii au fost impuşi să plătească pentru greşelile guvernării
Blocul „Împreună”, într-o conferință de presă, a declarat că „prin majorarea tarifelor la gaz din 1 decembrie, cetăţenii au fost impuşi să plătească pentru greşelile guvernării, care n-a fost în stare să asigure procurarea gazelor la preţuri mai avantajoase în perioada de vară”, dar și a vorbit despre necesitatea de a clarifica mai multe aspecte referitor la achițiile de gaze și noile tarife.
Potrivit conducătorilor formațiunii, țările membre ale UE desfăşoară achiziţia şi stocarea gazelor pentru iarnă începând din luna aprilie. Republica Moldova nu dispune de propriile depozite subterane de gaz, dar există şi alte strategii de aprovizionare care trebuie utilizate, în special contractele forward.
„Moldovagaz, care are obligaţia de serviciu public să aprovizioneze consumatorii cu gaz, potrivit art. 85 alin. (9) din Legea cu privire la gazele naturale, trebuia să iniţieze începând cu luna mai procurarea gazelor naturale pentru sezonul de încălzire. Licitaţiile pentru volumele de iarnă au fost iniţiate abia pe 12 iulie, iar condiţiile de procurare a gazului au împiedicat participarea activă a traderilor şi obţinerea unor preţuri avantajoase.
Trebuie clarificat rolul furnizorul de stat, Energocom, care beneficiază de credite externe şi garanţii din partea statului, dar nu a asigurat procurarea gazelor în volum suficient, la preţuri avantajoase.
La fel, trebuie analizate acţiunile instituţiilor de stat responsabile – Guvernul, Ministerul Energiei şi ANRE, care nu au asigurat supravegherea corespunzătoare a activităţii Moldovagaz şi Energocom privind procurarea gazelor la cele mai avantajoase preţuri.
Este imposibil de a reveni în trecut şi de a procura gaze la preţ mai mic pentru a evita majorarea tarifelor. Dar este imperativ necesar de a clarifica toate cauzele care au condus la situaţia în care ne aflăm şi de a întreprinde măsurile necesare pentru a nu mai repeta greşelile pe viitor. Salutăm desfăşurarea dezbaterilor pe platforma parlamentară, însă acestea trebuie organizate într-o manieră profesionistă, pentru a clarifica următoarele aspecte:
- Care este rolul Moldovagaz şi Energocom în procurarea gazelor şi cum poate fi eficientizată interacţiunea între aceşti furnizori;
- De ce până în prezent nici unul dintre furnizorii enunţaţi nu dispune de strategie de achiziţie a gazelor naturale;
- Cum trebuie formulate condiţiile pentru licitaţii, astfel încât să fie asigurată o concurenţă între ofertanţi şi obţinerea celor mai avantajoase preţuri;
- Stabilirea unor norme legale privind perioada desfăşurării achiziţiilor de gaze pentru sezonul de iarnă, diversificarea riscurilor şi obligaţiile furnizorilor;
- Clarificarea rolului Guvernului, Ministerului Energiei şi ANRE în supravegherea procesului de achiziţie a gazelor de către furnizorii reglementaţi”, a declarat Dinu Plîngău, fruntaș al Blocului.
Liderii formațiunii au spus că „o altă problemă majoră ţine de incertitudinea privind livrarea gazelor de către Gazprom în stânga Nistrului. Dacă Putin va ordona Gazpromului să oprească livrările de gaz către Tiraspol de la 1 ianuarie, Republica Moldova trebuie să fie pregătită să importe energie electrică din România, unde preţurile sunt considerabil mai mari. De asemenea, va trebui asigurată livrarea gazelor către cetăţenii din stânga Nistrului, cu achitarea integrală la preţ de piaţă”.
„Conştientizăm intenţiile Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. În aceste condiţii, considerăm iresponsabil de a-l menţine la conducerea Moldovagaz pe Vadim Ceban, care susţine poziţia Gazprom-ului pe subiectul datoriei la gaz, iar prin filialele Moldovagaz finanţează propaganda rusă şi achită bani unor persoane, care promovează dezinformarea şi amplifică războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Mai mult, dumnealui permite ca unii conducători ai filialelor Moldovagaz să se implice în campania electorală a Victoriei Furtună, susţinută de gruparea criminală Şor. Ceban l-a angajat consilier pe Ruslan Flocea, care anterior a fost consilier juridic la Igor Dodon, la Preşedinţie.
Facem apel către Preşedintele Maia Sandu, Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi la deputaţii din fracţiunea PAS să înregistreze proiectul de lege privind administrarea temporară şi să iniţieze de urgenţă consultările publice. Când Republica Moldova riscă să se confrunte cu o criză energetică după 31 decembrie, nu putem admite ca la conducerea Moldovagaz să fie persoane care promovează interesele altui stat.
Blocul Împreună solicită convocarea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025, pentru stabilirea măsurilor urgente, care trebuie întreprinse în cazul sistării livrărilor de gaze în stânga Nistrului.
De asemenea, considerăm că, toate creșterile de tarif rezultate din neonorarea obligațiilor de achiziție a gazelor care lovesc în cetățean trebuie sa fie achitate de către stat.
Reiterăm, că orice conflicte între forţele pro-europene sunt în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova, îndeosebi în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Kremlinul este unicul care are de câştigat din asemenea confruntări” – se mai spune în declarația Blocului.