BCS – indignat de metoda de aplicare a mecanismului de indexare a pensiilor

BCS – indignat de metoda de aplicare a mecanismului de indexare a pensiilor

Deputații BCS, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, astăzi au susținut un briefing în cadrul căruia au pus în evidență metodele vicioase, aplicate de guvernarea PAS în procesul de indexare a pensiilor.

Alla Darovannaia a menționat că, atât Constituția RM, cât și Legea privind sistemul public de pensii stipulează clar că statul trebuie să întreprindă măsuri concrete pentru a asigura fiecărui om un nivel decent de trai. Potrivit deputatului, indexarea pensiilor este unul din mecanismele prevăzut de lege, care asigură implementarea acestei norme de drept.

Deputatul BCS și-a exprimat indignarea față de metodele utilizate de actuala guvernare în aplicarea mecanismului de indexare. ”În 2023 pensia nu a fost indexata la indicele de creștere a prețurilor care a constituit 30,24%. Pentru acest an Guvernul a anunțat că va indexa pensiile și alocațiile sociale cu doar 6%, deși prețurile de consum în anul 2023 față de anul 2022 au crescut în medie cu 13,4%. Totodată indexarea se va aplica doar la partea din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024, adică 13.700 de lei”.

Deputatul socialist a atenționat că în conformitate cu datele statistice, o mare parte din pensionari se află în pragul sărăciei absolute sau a sărăciei extreme, iar volumul creditelor noi acordate în februarie 2024 a ajuns la 4,5 miliarde de lei, cu o creștere impresionantă de 23,4% față de ianuarie 2024, iar 65 la sută din creditele acordate persoanelor fizice au fost pentru consum.

Alla Darovannaia a reiterat necesitatea examinării proiectului BCS de modificare a coeficientului de indexare a pensiilor, care în formula de calcul propusă ar fi de 15,76%, aplicabil pentru 01 aprilie 2024. Or, coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, compensând parțial inflația exorbitantă din ultimii ani.

Vladimir Odnostalco, a remarcat că deși 1 aprilie este pentru majoritatea cetățenilor o zi dedicată glumelor, pentru pensionarii din Moldova, această zi a devenit ziua stresului, deoarece ei află „dacă pensiile vor fi indexate sau nu și în ce măsură au fost mințiți de stat”.

„Indexarea de 6% din acest an nu se referă la viață, este despre încercarea de a supraviețui. Dar PAS nu este deranjat de acest lucru. Ei au alte priorități. Mai bine să crești salariile miniștrilor, să majorezi cheltuielile Președinției, să mai cumperi niște gloanțe, un radar, decât o pâine în plus pentru un om simplu, un pensionar”.

Vladimir Odnostalco a subliniat că proiectul de lege propus de fracțiunea BCS care prevede indexarea pensiilor cu circa 15% este axat pe grija față de oamenii simpli, de pensionarii noștri care au dreptul la un nivel de viață decent.

Share