BCS, despre necesitatea audierii Premierului în Parlament

BCS, despre necesitatea audierii Premierului în Parlament

Deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor(BCS), Petru Burduja, în cadrul unui briefing de presă din timpul ședinței Parlamentului, a declarat că deputații din fracțiunea BCS au solicitat audierea Premierului, Natalia Gavrilița, pentru ca întreaga țară să afle răspunsurile la mai multe întrebări, informează OFICIAL.

Deputatul Petru Burduja a adresat câteva întrebări către jurnaliști și cetățenii Republici Moldova: „Spuneți, vă rog frumos, stimați jurnaliști, pe dvs. vă interesează care vor fi tarifele le gaz și ce ne așteaptă în perioada rece a anului? Mai mult decât atât că aproape la toate platformele media această întrebare este adresată către guvernare. Mă adresez și cetățenilor – dvs. doriți să cunoașteți care sunt măsurile pe care le va întreprinde statul pentru a ajuta cetățenii la achitarea facturilor pentru gazele naturale începând cu luna noiembrie și care vor fi măsurile ulterioare care vor fi implementate în susținerea cetățenilor?”.

O întrebare aparte el a adresat domeniului de afaceri, în special reprezentanților care în structura prețului de cost au o componentă foarte importantă – resursa energetică – gazul natural: „Ca urmare a majorării acestui preț, de la 170$ la 450$, desigur că vă interesează ce măsuri va întreprinde statul în vederea nivelării dinamicității creșterii prețului și stopării efectului social, inclusiv și asupra produselor pe care urmează să le produceți și să le predați consumului?”.

El a spus că sunt întrebări și la capitolul ce s-a întâmplat cu acele 1,7 miliarde lei care au fost transferate către Energocom pentru procurarea gazului în situații excepționale. „Cunoașteți că au fost procurate gaze din surse alternative în sumă de 17 milioane USD, ori, vedem că la ziua de ieri, Ministerul de Finanțe a plasat obligațiuni pentru a prelua împrumuturi pe piață în sumă de 1,43 miliarde le, are asta vreo legătură ceva cu ceea ce a fost transferat Energocom-ului? Pe fiecare cetățean îl interesează dacă vor fi restituiți acești bani în Bugetul de Stat. Cred că întrebările acestea era necesar să fie discutate în plenul Parlamentului”, a precizat deputatul.

Totodată, deputatul a menționat că, deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat astăzi audierea Premierului Natalia Gavrilița pentru ca întreaga țară să afle răspunsuri la aceste întrebări și la multe alte întrebări.

Cristina Jicol

Share