BCS a prezentat inițiativele sociale ale fracțiunii

BCS a prezentat inițiativele sociale ale fracțiunii

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco și Inga Sibova au prezentat inițiativele sociale ale fracțiunii. Este vorba despre modificarea formulei de calcul a coeficientului de indexare anuală a pensiilor, creșterea indemnizației anuale unice pentru veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și scutirea pensionarilor angajați în câmpul muncii de plata contribuțiilor la Fondul de Asigurări Sociale.

Inga Sibova a atras atenția asupra faptului că din luna august 2021 până în decembrie 2023, inflația a crescut cu 48,75%, sau aproape 50%, iar prețurile au crescut de 1,5 ori. Totodată au crescut de mai multe ori tarifele la energie și prețurile la bunurile de primă necesitate. În aceste condiții, a crescut semnificativ numărul persoanelor care încearcă să supraviețuiască – astăzi 33% dintre cetățenii moldoveni sunt sub pragul sărăciei.

Deputații BCS au prezentat inițiativele legislative de susținere a celor mai vulnerabile categorii ale populației. Astfel, se propune modificarea Legii privind sistemul public de pensii, care prevede că indicele de indexare a pensiilor va fi egal cu creșterea medie a prețurilor de consum în ultimii trei ani. Astfel, dacă acest amendament ar fi fost adoptat, în anul curent pensia ar fi fost indexată cu 15,66% și nu cu 6%.

A doua inițiativă se referă la sprijinul veteranilor celui de-al doilea război mondial. Deputații propun majorarea cuantumului asistenței financiare anuale pentru aceștia de la 10.000 la 100.000 de lei.

A treia inițiativă se referă la eliminarea plății contribuțiilor la Fondul de Asigurări Sociale pentru pensionarii care sunt angajați în câmpul muncii.

Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco a menționat că proiectele privind indexarea pensiilor și asistența acordată veteranilor au fost examinate în cadrul ședinței de ieri a Comisiei parlamentare de profil și incluse pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului.

Share