Bașcanul Găgăuziei: Proiecte pentru dezvoltarea Autonomiei nu trebuie să fie percepute prin prisma politică

Bașcanul Găgăuziei: Proiecte pentru dezvoltarea Autonomiei nu trebuie să fie percepute prin prisma politică

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, în cadrul ședinței Grupului de lucru interparlamentar format din deputații Parlamentului Republicii Moldova și deputații Adunării Populare a UTA Găgăuzia, a adresat un mesaj, informează OFICIAL.

Ea a mulțumit tuturor pentru muncă și atitudine.

„Mulțumesc Excelenței sale, doamnei Ambasadoare Lyberg și Guvernului Suediei pentru suportul financiar. Fondurile oferite de Dvs. au permis atragerea unui grup de experți în domeniu, care au examinat evoluția Autonomiei Găgăuze și experiența unor autonomii din cadrul Uniunii Europene. Au fost organizate vizite de lucru, a fost realizat un schimb valoros de opinii privind funcționarea acestor autonomii din UE. Astfel, proiectele reprezintă cea mai bună experiență europeană în domeniul dezvoltării democratice a unor autonomii.

Stimată doamnă Președintă a Parlamentului. Așteptăm această acțiune din 2016. Este foarte bine că aceste proiecte elaborate de experți și susținute de Grupul de lucru interparlamentar au fost incluse pe ordinea de zi a legislativului și votate în primă lectură”, a menționat Vlah.

Bașcanul Găgăuziei a menționat că, aceste proiecte au drept scop îmbunătățirea comunicării între autoritățile centrale și autoritățile Autonomiei și setează acțiuni comune pe direcții importante sociale, economice și juridice.

„În numele poporului Autonomiei solicităm partidelor politice să nu politizeze proiectele. Suntem siguri că aceste proiecte merită să fie examinate cu mare atenție și puse în discuție. Avem asistența experților care pot explica cu detalii sensul fiecărei prevederi și ce așteptări avem de la ele. După cum am menționat mai sus, proiectele au fost finalizate încă în anul 2016, dar dezbaterile politice au stopat adoptarea lor. Acum, când Republica Moldova a ales Președintele pentru următorii 4 ani, și avem un parlament cu mandat, noi, Autonomia Găgăuză, mizăm pe un suport larg al proiectelor în Parlament”, a mai spus oficialul.

Irina Vlah a subliniat că în 2020 și-a început activitatea grupul de experți, care are misiunea să examineze mecanismele de comunicare dintre autoritățile centrale și cele ale regiunii și să elaboreze recomandări care ar îmbunătăți și ar eficientiza dialogul.

„Stimați membri ai Grupului interparlamentar de lucru, vă rugăm să susțineți examinarea proiectelor în Parlament și să explicați că proiectele au doar impact social-economic, să prezentați colegilor istoria elaborării lor și experiențele concentrate în ele. Aceste proiecte nu trebuie să fie percepute prin prisma politică”, a conchis Bașcanul Găgăuziei.

Cristina Gurez

Share