Bașcanul Găgăuziei: Nu mai avem locuri libere în spitale

Bașcanul Găgăuziei: Nu mai avem locuri libere în spitale

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a convocat în ședință membrii Comitetului Executiv și președinții raioanelor. Subiectul sedinței a fost ritmul lent al campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19, informează OFICIAL.

În cadrul ședinței a fost analizată informația privind evoluția campaniei de vaccinare în Găgăuzia în general și pe categorii de cetățeni, în particular.

Până pe data de 6 septembrie, în Găgăuzia, au fost vaccinate cu prima doză 16 963 de persoane. Ambele doze de vaccin le-au primit 12 526 de oameni, ce reprezintă 9,9% din populația autonomiei.

Vaccinarea în rândul profesorilor instituțiilor de învățământ este de 73,5%, iar în rândul personalului medical – 82,6%. Un nivel scăzut de imunizare este observat în instituțiile de învățământ timpuriu – pînă în prezent, au primit vaccinuri 45% din lucrătorii grădinițelor.

În lista localităților, orașele Vulcănești (20,4 la sută) și Comrat (19,3 la sută) sunt lideri în ceea ce privește ratele de vaccinare. Cea mai mică rată de vaccinare a fost înregistrată în Carbalia și Etulia – 1,2% din populație.

Instituțiile medicale din Autonomie dispun de cantități suficiente de doze de vaccin. Autoritățile au asigurat funcționarea punctelor de vaccinare și în zilele de odihnă.

Bașcanul a îndemnat toți membrii Comitetului Executiv, toți primarii și consilierii locali să se alăture campaniei explicative în localități și instituții pentru a convinge locuitorii Găgăuziei să accepte vaccinul ca să se protejeze pe ei înșiși și pe cei apropiați.

„Nici un vaccin nu este un produs perfect – omul încă nu a învățat să creeze ceva perfect. Dar anume vaccinul este singurul instrument eficient pentru salvarea vieților. Nu mai avem locuri libere în spitale și medicii noștri fac imposibilul în fiecare zi. Trebuie să arătăm responsabilitate și să acceptăm vaccinul. În acest fel, ne vom ajuta pe noi înșine și pe cei dragi și, în al doilea rând, vom ajuta sistemul de sănătate să facă față unui nou val al infecției mai periculoase de COVID-19. Aceasta este singura modalitate de a reveni la un mod normal de viață”, a menționat Vlah.

Cristina Pendea

Share