Asigurarea liberei circulații pe podul de pe Nistru – subiect de discuții în cadrul ședinței CUC

Asigurarea liberei circulații pe podul de pe Nistru – subiect de discuții în cadrul ședinței CUC

Pe agenda Comisiei Unificate de Control (CUC), care s-a întrunit la 5 iulie a.c. în or. Bender sub președinția delegației transnistrene, s-au aflat două subiecte.

La solicitarea Fedarației Ruse, CUC l-a eliberat din funcția de observator militar pe maiorul Dmitrii Konev şi l-a desemnat în serviciul operativ din cadrul Comenduirii militare din or. Dubăsari.

Şeful Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare, colonel Vitalii Morozov, a raportat despre situația din Zona de Securitate, care a fost apreciată drept stabilă, ca urmare a monitorizării acesteia pe parcursul ultimei săptămâni de către Comandamentul Militar Întrunit.

Cel de-al doilea subiect de pe ordinea de zi – problema privind asigurarea securității și liberei circulații în preajma podului peste râul Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc a fost examinată în cadrul ședinței neordinare a Comisiei, condusă de Ilia Uvarov, copreședintele CUC din partea Federaţiei Ruse.

Părțile au făcut un schimb de opinii în cadrul întrevederii separate a conducătorilor delegațiilor CUC din partea Republicii Moldova, Federației Ruse, regiunii transnistrene, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE. În cadrul şedinţei au fost dezbătute propunerile de compromis ale delegației Federației Ruse, prezentate la ședința CUC din 28 iunie curent, prin care se propune monitorizarea și asigurarea liberei circulații pe podul peste râul Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc în formatul operațiunii de pacificare – doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și efectivele comune ale Poliției și așa-numitei miliții.

Cu regret, reprezentantul Tiraspolului, de o manieră sfidătoare, devenită deja tradițională, a respins categoric această propunere fără argumente și fără careva comentarii. Din această cauză, discuțiile asupra acestei probleme s-au blocat şi vor fi reluate la următoarea ședință a Comisiei, preconizată pentru data de 12 iulie 2018.

Mihaela Rotari 

Share