Apelul lui Andrei Năstase: „Dragi părinți și bunici, paza bună trece primejdia rea. Asta am stabilit și cu Mama mea”

Apelul lui Andrei Năstase: „Dragi părinți și bunici, paza bună trece primejdia rea. Asta am stabilit și cu Mama mea”

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a lansat un apel, informează OFICIAL.

Într-un live pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a menționat că, după multe, foarte multe frământări, după îndelungate comunicări cu reprezentanți ai bisericilor creștine de toate confesiunile a decis să spună aceste rânduri.

„Sincer, cu modestie și infinită credință în Bunul Dumnezeu, vă rog pe toți să decidem definitiv că este momentul să avem grijă unii de ceilalți și mai ales de cei mai vulnerabili dintre noi. Pe vremea aceasta, acum, în Postul Paștelui, mulți dintre noi au mers zeci de ani, încă de mici, acolo unde a fost posibil și s-au închinat în biserici, în casele de rugăciuni. Cei mai mulți dintre noi am crescut și am fost educați în familii creștine, cu frică și dragoste de Dumnezeu și aproape de icoanele în fața cărora am învățat să ne rugăm alături de părinții și frații noștri. Am ascultat de mici Liturghia, am aprins lumânări, ne-am rugat pentru morții noștri și pentru noi și familiile noastre, pentru toți cei vii și încă în putere. Am făcut toate acestea an de an, fără nici o excepție, iar Credința ne-a ținut uniți, ne-a învățat să ne iubim unii pe ceilalți, ne-a îndrumat și ne îndrumă și astăzi să facem în așa fel încât viața și lumea noastră, a tuturor, să fie mai bună și mai primitoare pentru toți. Am trecut împreună, rugându-ne acasă și în Bisericile noastre, peste foarte multe necazuri. Am suferit împreună, ne-am bucurat, am muncit și am construit împreună având ca piatră de temelie tocmai credința noastră și tot ce înseamnă aceasta pentru un popor credincios și binecuvântat de Dumnezeu”, a spus el.

Potrivit lui Năstase, în toate momentele colective grele, inclusiv molime și războaie, Biserica a fost alături de popor, cu preoți, ierarhi, călugări și călugărițe, prin rugăciune, dar și alături de credincioși, pe străzile, ulițele și în casele lor.

„Astăzi, trăim vremuri extrem de dificile, când o lume întreagă se confruntă cu o calamitate fără precedent, iar măsurile de carantină, menite să oprească răspândirea virusului ucigaș Covid-19, au tulburat viața comunitară, inclusiv cea religioasă.  Aparent, medicina trupului ar fi azi în conflict cu medicina sufletului, care e, în principal, rugăciunea în Biserică, cu fața spre Dumnezeu. De aceea, vă sfătuiesc să nu vă pierdeți credința în pronia divină, să stați și să vă rugați în propriile case, până când primejdia va trece și ne vom putea regăsi laolaltă în Bisericile noastre.  Amintiţi-vă că împreună cu părinții și bunicii noștri am mai trecut prin încercări grele, vicisitudinile istoriei, călăii acelor timpuri, lăsându-ne fără lăcașuri, impunându-ne să ne ascundem credinţa în suflet şi în casele noastre, sub  icoanele în fața cărora am învățat să ne rugăm în singurătate. Dumnezeu nu s-a supărat atunci pe noi, ne-a ascultat şi ne-a apărat aşa cum o va face şi acum”, a mai spus politicianul.

În context, Andrei Năstase s-a adresat părinților, bunicilor, pensionarilor, pentru că o caracteristică deosebită a noului coronavirus este aceea că ucide într-o proporție mai mare persoanele în etate, mai ales cele de peste 65 de ani, care au imunitate mai scăzută.

„Oameni buni, riscul este extrem de mare. Vă rog să stați acasă, iar orice deplasare în afara domiciliului să fie doar de strictă necesitate și făcută cu mare atenție și responsabilitate. Apelați la copii, la rude, la autoritățile locale pentru sprijin. Mă adresez și copiilor voștri, celor mai tineri cărora le urez multă putere, rezistență morală și emoțională. În aceste zile trebuie să avem o mare grijă de părinții și bunicii noștri și trebuie să o facem responsabil, comunicând, convingând, acționând și respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților. Trebuie să rămânem în spiritul comuniunii și să ne manifestăm solidaritatea prin forme concrete: să comunicăm cu cei aflați în carantină, să-i ajutăm cu aprovizionare, cot la cot cu ce fac azi medicii, polițiștii, militarii sau cei din administrație.  Dragi părinți și bunici, paza bună trece primejdia rea. Asta am stabilit și cu Mama mea, un credincios desăvârșit, împreună cu care imediat după acest live, la telefon, vom rosti împreună Tatăl Nostru. Trebuie să înțelegem că este extrem de important să stăm acasă. Pentru că-l avem pe Dumnezeu și în casele noastre și oriunde există o icoană, o candelă aprinsă, o carte de rugăciuni  sau un crucifix. Dumnezeu se află în sufletul oricărui credincios, oriunde s-ar afla acesta. Nu vă temeți de ceea ce astăzi încă nu știm, pentru că Dumnezeu va avea grijă de noi, și atâta vreme cât deciziile noastre vor fi cele corecte, vom trece cu bine peste aceste vremuri dificile”, a spus Năstase.

Liderul Platformei DA a mai adăugat că avem în aceste momente nevoie de limpezime  și de înțelegere corectă a tot ceea ce ni se întâmplă.

„Unica cale prin care ne putem proteja și îi putem proteja și pe alții de acest virus ucigaș este distanțarea socială, care trebuie asumată ca certă dovadă de grijă pentru aproapele nostru. Deocamdată, aceasta este singura soluție, este tot ceea ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru a depăși împreună, solidari, această perioadă foarte grea din istoria poporului nostru și a lumii.  Vă îndemn să respectăm cu toții recomandările  și restricțiile impuse de autorități, să ajutăm medicii, protejându-ne pe noi înșine și pe ceilalți, ei să aibă timpul necesar pentru a îngriji de cei care s-au îmbolnăvit deja. În aceste timpuri trebuie să fim înțelegători, raționali și disciplinați. Și va fi bine! Trebuie să avem puterea de a trece cu bine peste aceste momente. Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi înțelepciune și dragoste față de semenii noștri. Vă rog să ne rugăm la Bunul Dumnezeu din casele noastre, iar Bisericile noastre se vor odihni și ele, nu pentru mult timp, după care vor fi din nou pline de noi. Trebuie să înțelegem și să prețuim cu adevărat viața și nu să răspândim boala sau moartea. Vă sunt mereu alături tuturor și vă îndemn și în aceste zile de grea cumpănă, să ne păstrăm nădejdea că Dumnezeu, chiar dacă ne ceartă pentru greșelile noastre, ne iubește și ne ajută. Tot El va lumina și mintea oamenilor de știință care caută acum un remediu eficient contra molimei. El ne va călăuzi, ca întotdeauna, pe calea cea dreaptă.  Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Share