Andrian Candu: Legislativul e interesat de preluarea practicilor și studierea legislației letone

Andrian Candu: Legislativul e interesat de preluarea practicilor și studierea legislației letone

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a avut, ieri, o întrevedere cu Inara Mūrniece, Preşedintele Parlamentului Letoniei, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întrevederii, Andrian Candu a solicitat susţinerea, de către Letonia, a ratificării Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană de către toate țările membre. Mesajul Speakerului Republicii Moldova are la bază buna cooperare moldo-letonă, precum şi eforturile făcute deja de Letonia pentru susţinerea parcursului european al ţării noastre.

Referindu-se la pașii întreprinși de autoritățile de la Chișinău pentru aprofundarea asocierii politice și a integrării economice în UE, Președintele Parlamentului a anunțat că, în curând, urmează a fi creat și Comitetul Parlamentar de Asociere, care va reuni reprezentanţi ai Parlamentului Republicii Moldova şi ai Parlamentului European. „Pe această platformă vom discuta activ despre implementarea Acordului de Asociere, Comitetul având dreptul să ceară informaţii de la Consiliul de Asociere, să facă recomandări şi să stabilească subcomitete parlamentare. Vom depune toate eforturile pentru a accelera implementarea agendei de asociere și modernizarea Republicii Moldova ”, a subliniat Andrian Candu.

La rândul său, Președintele Parlamentului Letoniei Inara Mūrniece a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reformele, precizând că țara sa are o bogată experiență în reformarea administrației publice, a domeniului justiției și a sistemului de impozitare, pe care este deschisă să o împărtășească țării noastre.

Andrian Candu a exprimat interesul Legislativului de la Chişinău pentru preluarea practicilor și studierea legislației letone. Totodată, Președintele Parlamentului a solicitat consultanţă pentru implementarea acquis-ului comunitar și transferul de bune practici în ceea ce privește cooperarea între Legislativ și Executiv în procesul de integrare europeană și consolidarea capacităților de control parlamentar.

Amintim că Președintele Parlamentului Andrian Candu participă, în perioada 10-12 martie, la Vilnius, la manifestările organizate cu ocazia marcării a 25 de ani de la restaurarea independenței Lituaniei.

Mihaela Rotari

Share