Andrei Năstase vrea modificarea Constituției: Statul va fi obligat să asigure ca niciun salariu sau pensie să nu fie mai mici decât minimul de existență

Andrei Năstase vrea modificarea Constituției: Statul va fi obligat să asigure ca niciun salariu sau pensie să nu fie mai mici decât minimul de existență

Platforma DA începe procedurile de modificare a Constituției pentru a introduce în textul acesteia obligația statului de asigura ca niciun salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, informează OFICIAL.

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că – „potrivit Articolul 47 din Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare”.

Potrivit spuselor sale, „în completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, nici unei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viața umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura ca nici un salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistica depășește suma de 2000 lei, iar în realitate este mult mai are. Pentru unii guvernanți o masa plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri”.

„Am decis ca Fracțiunea Platformei Demnitate si Adevăr din Parlamentul Republicii Moldova să inițieze toate procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranța socială a fiecărui cetățean, ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei. Astfel, această modificare a Constituției, printr-o precizare foarte clară, obligă statul să garanteze fiecărui cetățean venituri minime care sa nu-l mai plaseze sub limita sărăciei.

Preocuparea mea și a Platformei DA este aceea de a elimina, prin acțiuni concrete, decalajele dintre veniturile actuale ale populației și necesitățile, nevoile zilnice ale oamenilor. În mandatul meu de președinte voi pune în aplicare un foarte serios proiect de țară, în care un capitol aparte îl va constitui eradicarea sărăciei, inechității sociale si nedreptății, astfel încât toți cetățenii RM să-și poată acoperi coșul de consum din care sa nu lipsească hrană, medicamentele, costuri lunare de trai și aici mă refer la chirie, plata utilităților și serviciilor comunale”, a declarat politicianul.

Andrei Năstase a mai spus că un proiect aparte al său și al Platformei DA îl reprezintă măsurile de revizuire și ajustare a tarifelor la energia electrică, gazul natural, combustibili, precum și a prețurilor exagerate.

„Cu cea mai gravă situație se confruntă pensionarii care au o pensie ce-i plasează sub limita sărăciei. Sunt peste 440 000 de cetățeni care se confrunta cu aceasta problema. Eu și colegii mei din Platforma DA considerăm că reforma pensiilor presupune întâi de toate lupta contra corupției, mafiei și schemelor ilicite de delapidare a avuției statului si oamenilor, detenebrizarea, refacerea și dezvoltarea economiei, repunerea în functiune a fabricilor și uzinelor. Aceste măsuri vor conduce la crearea mai multor locuri de muncă bine plătite care să asigure resurse suficiente și pentru sistemul de solidaritate și pentru creșterea veniturilor medicilor, profesorilor, învățătorilor și educatorilor, polițiștilor, militarilor și studenților”, a mai spus liderul Platformei DA.

Năstase a subliniat, totodată, că Platforma DA are elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani de zile, care, pe lângă cele expuse mai sus, va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minimum 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și viciilor, acestea fiind sursele din care vor aloca banii necesari pentru majorarea pensiilor mici.

„Noi suntem garanții faptului că pensia minima în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2500 lei.

Umilința la care a fost supus poporul nostru în ultimii ani trebuie să înceteze imediat. Oamenii au dreptul la viață decentă, au dreptul la un venit lunar care să nu-i mai umilească. Preocuparea față de viața oamenilor a celui mai iresponsabil președinte un fals grosolan. Acest om își face statuie din inițiativele sale sociale, dar a crescut pensiile cu doar 1%. Dreptate nu se promite, dreptatea de face. Și eu voi face dreptate!”, a conchis Andrei Năstase.

Cristina Gurez

Share