Andrei Năstase, în CMC: „Să mergem cu toții la oameni, stimați colegi! Asta fac de niște ani încoace”

Andrei Năstase, în CMC: „Să mergem cu toții la oameni, stimați colegi! Asta fac de niște ani încoace”

„Problema majorării tarifelor, stimați colegi, nu e doar o problemă de urbanism, de administrare a transportului public. Este fără îndoială și o problemă socială, una care este legată organic de sărăcie, de puterea de cumpărare, de inflație, de pensii și salarii extrem de mici”. Declarațiile au fost făcute astăzi de președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Andrei Năstase, în cadrul ședinței Consiliului, informează OFICIAL.

El a adăugat că este „o problemă care trebuie rezolvată în complex, iar pentru aceasta avem nevoie urgent de inițierea unui dialog cu autoritățile centrale care – vor sau nu – trebuie să se implice imediat, să iasă din autoizolare și să dea dovadă de responsabilitate.”

„Pentru că asta scrie de fapt și în programele lor electorale, ca să mă opresc aici, să nu citez din promisiunile devenite ridicole. Să discutăm despre fondurile europene, despre granturi și împrumuturi, despre cheltuirea banilor veniți din străinătate, despre eficiență și participare activă la îmbunătățirea vieții reale a cetățenilor țării, a chișinăuienilor și a locuitorilor din suburbii. Despre prețuri și tarife. Pentru că a sta de pândă, cu bâta în mână și să aștepți ca cineva să ia o decizie dureroasă, dar necesară, vitală municipiului, iar apoi să o exploatezi la multiplele canale propagandistice e foarte simplu și nu e nevoie ne nici un dram de inteligență”, a spus politicianul.

În ceea ce ține de tichetarea electronică, biletul unic, benzile reversibile, eficientizarea administrării întreprinderilor municipale de resort și alte lucruri care pot fi făcute, Andrei Năstase a menționat că „trebuie să le facem cât mai repede, să nu rămână doar pe hârtie.”

„Să discutăm aici dar și cu oamenii, întrebându-i, consultându-i, cerându-le părerea. Noi înțelegem foarte bine că niște tarife la care nu s-a umblat din 2009 trebuiesc ajustate. Pentru că s-au scumpit benzina și motorina, care trebuiau să se ieftinească în programele electorale, pentru că gazul a devenit un produs de lux. Pentru că mai nou și tarifele la energia electrică au luat-o razna. Dar pe de altă parte, trebuie să întrebăm oamenii ce e de făcut, sunt ei capabili să acopere aceste tarife, au de unde și ce cred că este de făcut. Vor putea achita în condițiile în care prețurile la produsele de primă necesitate au crescut ca pe drojdii, la unele de peste 30 la sută? Aici ar trebui să fim cu toții atenți și să facem dreptate, nu politică”, a mai spus consilierul.

Andrei Năstase a venit cu un apel la responsabilitate către colegii din CMC în context:

„Fie că e vorba de noi, consilierii, de primarul general sau de prim-ministrul. Prea ușor, până acum, s-au luat și se iau, din păcate, decizii fără a consulta oamenii, fără a ține cont de situația lor reală, fără a măsura gradul de sărăcie și puterea de a trăi a cetățenilor care ne-au ales.

Sper că de data aceasta, prin implicare, prin depășirea concurenței neloiale dintre cele două autorități să găsim cele mai echilibrate soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Să mergem cu toții la oameni, stimați colegi! Asta fac de niște ani încoace.”

 

Share