Andrei Năstase i-a adus un cadou Președintelui țării din SUA

Andrei Năstase i-a adus un cadou Președintelui țării din SUA

Andrei Năstase, fost ministru, pretendent la funcția de șef al statului, astăzi, în fața Președinției Republicii Moldova, a ținut un briefing în cadrul căruia a vorbit despre vizita sa în Statele Unite ale Americii (SUA), dar și despre situația din țară. Totodată, Andrei Năstase i-a adus un cadou Președintelui țării – „o carte cu Donald Trump”.

„Zilele acestea am efectuat o vizită în SUA, unde am participat la Convenția Națională a Republicanilor, în cadrul căreia delegații l-au desemnat pe  Donald Trump drept candidat pentru postul de președinte. Și pentru că am făcut un drum atât de lung, m-am gândit să-i aduc doamnei președintă un cadou de preț, și anume o carte cu Donald Trump, o carte pe care, dacă o va răsfoi, va afla lucruri importante și necesare despre cum funcționează democrația, despre cum trebuie să fie în realitate. Astfel, poate va înțelege că cu oponenții politici trebuie să te bați bazându-te pe conținut, pe programe, pe narative, nu cu cenzură, dictatură voalată, punerea călușului în gura presei, umblatul pe la Ambasade cu lista loialilor care pot beneficia de granturi, dar și cu lista neagră a indezirabililor, adică a celor ce îndrăznesc să aibă o altă opinie decât cea a guvernării incompetente!”, a declarat politicianul.

Andrei Năstase a spus că, în urma discuțiilor pe care le-a avut în SUA, –  întreținute cu guvernatori, congresmeni, oameni de afaceri, avocați, diplomați – a aflat multe lucruri noi despre modul cum Partidul republican proiectează viitorul și colaborarea lui cu Europa și cu Moldova.

„Dacă ar fi procedat conform valorilor europene și occidentale, decidenții de la guvernare ar fi aflat că, din punctul de vedere al interlocutorilor mei de peste ocean, Cuvântul de ordine e: ”Faceți voi ce trebuie la voi acasă și noi vă vom ajuta!” Accentul, observați, e pus pe faceți voi! Nu mizați ca totul să vină de la noi! Noi nu putem adopta reformele pe care trebuie să le promoveze şi să le implementeze guvernanții și clasa politică din Moldova.

Am fost bucuros să aud asta. Pentru că spre deosebire de guvernarea PAS, care vinde moldovenilor baloane umflate cu iluzii, eu cred, asemeni partenerilor americani, că doar reformele sistemice și profunde vor putea aduce Moldova în primul rând, adică acolo unde se află statele cu democrație funcțională! Da, SUA vor susține în continuare Republica Moldova cu posibilitățile de care dispune, ne va ajuta ca țara noastră să se dezvolte economic, ca moldovenii să trăiască mai bine! Dar…există și un mare dar: trebuie să ieșim din secolul trecut, din URSS, să depășim mentalitățile de sorginte sovietică”, a subliniat el.

Pentru aceasta – a spus politicianul – „avem nevoie ca aici, la noi acasă, să edificăm și să trăim într-un stat cu adevărat democratic, în care libertatea de expresie să nu rămână doar scrisă pe hârtie. Avem nevoie de o țară în care mediul privat, libera inițiativă să fie încurajată inclusiv cu facilități fiscale, iar investitorii străini și autohtoni, oamenii de afaceri să nu fie hărțuiți și supuși presiunilor sau, unii dintre ei, ostracizați, nevoiți să părăsească Moldova”, „avem nevoie de un mediu concurențial corect, nu de favoritisme!”, „avem nevoie de presă liberă care să nu scrie la comandă”, „avem nevoie de eradicarea corupției, nu avem nevoie de guvernanți care aranjează și manipulează licitații”, „avem nevoie și de ONG-uri, dar de ONG-uri independente de guvernare, de asociații care să condamne  derapajele antidemocratice ale guvernării”, „avem nevoie de o concurență reală și corectă în cadrul vieții politice”, „nu trebuie să avem  o Comisie Centrală Electorală care să aranjeze cărțile pentru un anume partid, ca acela să câștige necondiționat partida”, „avem nevoie de libertate. Artiștii nu trebuie să mai fie speriați, „avem nevoie de politici serioase pentru susținerea mediului privat, pentru susținerea agricultorilor”.

Share