Andrei Năstase: „Evident, anul acesta totul va fi altfel și e păcat că situația pandemică ne-a lipsit de aceste emoții minunate”

Andrei Năstase: „Evident, anul acesta totul va fi altfel și e păcat că situația pandemică ne-a lipsit de aceste emoții minunate”

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, afirmă că probabil pentru noi toți, 1 septembrie este ziua în care ne simțim elevi, chiar dacă am ieșit demult din băncile școlii, informează OFICIAL.

„Ne simțim așa măcar și prin forfota pregătirilor copiilor și nepoților noștri, care au nevoie neapărată de ceva nou, fie acela un pix, o uniformă școlară sau un ghiozdan. În această zi florile miros altfel, careurile matinale sunt mai emoționante, iar sunetul clopoțelului ne tresare în inimi mai puternic ca altă dată: începe marea aventură! Evident, anul acesta totul va fi altfel și e păcat că situația pandemică ne-a lipsit de aceste emoții minunate. Dar anul școlar oricum începe pe 1 septembrie și, chiar dacă de această dată va fi altfel pentru că sunetul de clopoțel ne va aduna on-line și majoritatea studiilor se vor face la distanță, sper din tot sufletul să fie la fel de promițător și de bun augur”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, știe că multe familii nu au capacitatea de a asigura copiii cu tot necesarul pentru studiile on-line, știe că și mulți pedagogi nu-și pot permite computere performante, că de departe nu toate școlile vor putea asigura condiții de igienă exemplară pentru elevi și dascăli. „Dar mai știu că educația este o necesitate vitală și, dincolo de incapacitatea guvernării de a gestiona criza pandemică, inclusiv procesul de învățământ în asemenea condiții, veți face tot ce vă stă în puteri ca studiile să reintre în tabieturile casei, așa cum a fost și până acum. Vă mulțumesc pentru asta și vă sunt profund recunoscător: sunt sigur că veți reuși!”, a punctat el.

Andrei Năstase s-a adresat către profesori: „Criza pandemică v-a pus în fața unor provocări fără precedent și, indiferent de vârstă și experiență, ați fost nevoiți să treceți de la modelul clasic de predare la cel virtual. Știu bine că nu este deloc ușor, mai ales că statul nu este capabil să vă susțină realmente cu tot ce aveți nevoie, iar contactul viu cu elevii nu vă mai oferă energia și inspirația interacțiunii autentice. Totuși, am încredere în capacitatea Dvs. de a vă adapta la noile condiții și mai ales, în devotamentul Dvs. pentru profesia vocațională de pedagog. Dvs. aveți menirea nobilă de a lumina minți, dar și de a forma caractere fără de care Republica Moldova nu ar fi capabilă să facă schimbarea de care avem nevoie imperioasă cu toții. Sunteți elita societății de care se teme orice regim autoritar, căci prin educație și studiu fiecare om devine puternic și capătă singura calitate capabilă să spargă zidurile funeste ale obscurantismului – Demnitatea umană”.

Andrei Năstase s-a adresat și către elevi și studenți: „Nu în zadar se spune că sunteți speranța noastră. De voi înșivă depinde nu doar viitorul vostru, ci și al Republicii Moldova. Voi veți decide dacă ea va deveni un stat de drept care le va oferi cetățenilor siguranța zilei de mâine și bucuria de a trăi în condiții decente cu toată familia în preajmă. Trebuie doar să aveți o abordare serioasă față de procesul de studii care începe astăzi. Nu chiuliți de la orele on-line, faceți-vă temele și nu uitați că pentru voi depuneți acest efort, pentru voi și pentru țara în care aveți tot ce vă trebuie, dar care încă nu a avut norocul să fie condusă de oameni politici cu adevărat responsabili. Voi veți fi aceia!”.

Politicianul a încheiat prin a spune că are ferma convingere că Moldova are nevoie de o nouă abordare a sistemului de învățământ și în acest sens EDUCAȚIA trebuie să fie o PRIORITATE națională. „Este imperios necesar acest lucru pentru ca să putem accesa avantajele unei lumi civilizate, moderne, deșteptate, cu drepturi egale pentru toți cetățenii. Proiectul de țară pe care îl propun spre dezbatere societății noastre conține acest imperativ și sper că sunteți de acord cu mine în acest sens. Vă doresc tuturor un an de studii eficient, cu realizări pe măsură și cât mai puține dificultăți în adaptarea la condițiile noi, inedite prin care ne provoacă acest 1 septembrie 2020. Doamne ajută și sănătate multă tuturor! Și nu uitați: lucrurile bune întotdeauna încep cu DA!”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Share