Andrei Galbur: PDM și-a propus să depună toate eforturile pentru asigurarea ireversibilității integrării europene

Andrei Galbur: PDM și-a propus să depună toate eforturile pentru asigurarea ireversibilității integrării europene

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, în cadrul unui briefing de presă, a prezentat viziunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) privind dezvoltarea domeniului Afacerilor Externe inclusă în Planul de țară „Moldova Altfel”, informează OFICIAL.

„Cu toții ne amintim de începutul anului 2016, când a fost învestit Guvernul Filip și era criză într-o serie de domenii și era nevoie de restabilirea mai multor punți, dialogul cu Uniunea Europeană și Statele Unite era suspendat, exista multă neîncredere din partea partenerilor externi. Și anume grație abordării manifestate atunci de PDM în dialogul cu partenerii occidentali – am pus în cap faptele și nu vorbele. Guvernul Filip a înregistrat rezultate concrete – în special, dezghețarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE și SUA. Țot în planul „Moldova Altfel” ne axăm pe realizarea angajamentelor Chișinăului în raport cu partenerii săi”, a declarat Galbur.

Referindu-se la deblocarea asistenței financiare externe și avansarea relațiilor politice/economice cu UE, el a amintit că Guvernul a realizat peste 80 de condiționalități privind agenda de reforme prioritare. Totodată, fostul ministru a vorbit și despre semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și acordului cu UE privind Asistența macrofinanciară de 100 mln. Euro, dar și despre aprofundarea parteneriatului strategic cu România; consolidarea relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina; dinamizarea dialogului interstatal cu Federaţia Rusă etc. „A fost promovată, în premieră, o Rezoluție ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în plenul AG ONU”, a adăugat diplomatul.

Andrei Galbur a spus că pe durata mandatului Guvernului Filip au promovat consecvent integrarea europeană și PDM și-a propus să depună toate eforturile pentru asigurarea ireversibilității acestui deziderat al politicii externe.

„Integrarea europeană este singura cale de perspectivă spre creşterea bunăstării cetăţenilor şi edificării statului de drept”, a declarat el.

Totodată, politicianul a declarat că, indiferent care va fi componența viitorului Parlament și Guvern, implementarea condiționalităților va sta la baza relațiilor cu partenerii occidentali. „Noi suntem gata să contribuim, să lucrăm cu toți actorii interesați pentru realizarea obiectivelor”, a subliniat democratul.

Galbur mai spus că PDM își propune să dezvolte în continuare parteneriate strategice cu România și Ucraina și să mențină relații bune pe toate planurile.

De asemenea, potrivit spuselor sale, trebuie să avansăm și în parteneriatul strategic cu SUA, să cultivăm relațiile de parteneriat bilateral cu toți partenerii externi, inclusiv cu Rusia și statele CSI, alți parteneri strategici (Marea Britanie, Turcia, China, Japonia, Canada, Norvegia etc.), în baza intereselor naționale ale RM și respectului reciproc.

Cristina Gurez

Share