Analist politic: Stoparea protestelor poate fi făcută de Cabinetul de Miniștri

Analist politic: Stoparea protestelor poate fi făcută de Cabinetul de Miniștri

Analistul politic Victor Nichituș susține declarația Președintelui țării că „statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic” și că „instituțiile nu trebuie să admită provocări”, informează OFICIAL.

Victor Nichituș menționează că atât autoritățile statului moldovean, cât și organizatorii protestelor poartă răspundere pentru desfășurarea pașnică a acestor manifestații.

„Nu am înțeles declarațiile făcute de Inspectoratul General al Poliției că acestea au sesizat Primăria mun. Chișinău despre încălcările pe care le fac participanții la protest. Că municipalitatea Chișinău nu a luat atitudine la „ comportamentul antisocial al protestatarilor, blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, admit fumatul în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice, acțiuni care contravin prevederilor Legii”.

Să înțeleg că Inspectoratul General al Poliției și-ar dori ca Primăria Chișinău să aplice amenzi contavenționale protestatarilor care fumează în locuri nepermise? Ori că Primăria Chișinău poartă responsabilitate pentru desfășurarea protestelor?”, se întreabă analistul politic.

Totodată, el spune că Inspectoratul General de Poliție este cel care are toate pârghiile pentru a nu admite provocări, iar șeful statului moldovean a subliniat acest lucru. Primăria Chișinău are cu totul alte atribuții.

„Președintele moldovean a spus cu subiect și predicat, „instituțiile nu trebuie să admită provocări”. Instituțiile însărcinate cu menținerea ordinii publice, nu administrația locală a orașului. Dacă Primăria Chișinău ar fi avut poliție municipală erau alte responsabilități pentru Ceban și echipa lui”, mai spune el.

Analistul a făcut referire și la declarația Președintelui țării privind „organele de drept trebuie să identifice promt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”.

„Declarația este o indicație a Consiliului Suprem de Securitate la adresa instituțiilor de drept. Ceea ce înseamnă admiterea presupunerii că protestatarii ar fi plătiți pentru participarea la proteste.

Probabil există date, mai puțin publice, care permit președintelui moldovean să poată face așa declarații.

Eu nu am asemenea date. În schimb, cred în afirmațiile făcute de o rudă îndepărtată care s-a declarat simpatizant al protestelor și care mi-a confirmat că participă la ele. Pentru că cineva trebuie să-i spună președintelui că „s-a îndepărtat de cetățeni” și că „oamenii devin mai săraci”. “ Nu sunt plătit ca să particip la proteste”, a declarat interlocutorul meu.

Ceea ce înseamnă că nu toți participanții la proteste sunt plătiți.

Concluzia este la vedere: protestele vor continua chiar dacă Partidul Șor nu găsește, în acest moment, aliați politici pentru a transforma manifestarea într-una națională.

Primăria municipiului Chișinău nu poate opri desfășurarea acestor manifestații, nu are pârghiile necesare.

Stoparea protestelor, ne-admiterea extinderii lor, poate fi făcută de Cabinetul de Miniștrii, care dispune de toate pârghiile existente în stat pentru oprirea degradării calității vieții cetățenilor.

Degradarea calității vieții cetățenilor moldoveni a început înainte de declanșarea războiului. Inflația era ridicată și în decembrie, ianuarie ori februarie, data agresiuni ruse în Ucraina”, mai spune Victor Nichituș.

Share