Analist: PDM inițial s-a condus de considerente electorale decât de altă natură

Analist: PDM inițial s-a condus de considerente electorale decât de altă natură

Cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu susține că, Partidul Democrat din Moldova (PDM) dispune de majoritate în Parlament și, dacă va depune efort, ar putea chiar să acumuleze o majoritate constituțională pentru a schimba Constituția.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla opinia sa vizavi de inițiativa democraților de a introduce în Constituție integrarea europeană ca prioritate națională, Anatol Țăranu a declarat că „această inițiativă comportă un potențial electoral bine conturat”.

„Inițiativa este lansată cu ideea că mesajul acesta pro-european să se asocieze foarte precis cu PDM într-un an electoral. În preajma alegerilor parlamentare o asemenea inițiativă, indiscutabil, are în primul rând valoarea unui mesaj electoral. În ce măsură lucrul acesta va fi dus până la capăt în sensul schimbării Constituției, vom vedea. Cel puțin, la moment, PDM vine cu o propunere care îl favorizează din punct de vedere al mesajului pro-european. După mine, în primul rând, această inițiativă comportă valoarea unui potențial electoral”, a precizat analistul.

Totodată, fiind întrebat dacă introducerea acestei nuanțe în Constituție dă ceva RM, Anatol Țăranu a menționat că „introducerea acestei prevederi în Constituție ar îngreuna  într-un fel încercarea de a  schimba cursul pro-european al RM, pentru orice forță politică care își impune acest curs”.

„În caz dacă ei vin la guvernare, vor fi nevoiți într-un fel să-și calibreze acțiunile sale politice cu această prevedere constituțională. În linii mari, repet: PDM inițial s-a condus de considerente electorale decât de altă natură”, a conchis Țăranu.

Mihaela Rotari

Share