Ana Revenco participă la cea de-a treia conferință a miniștrilor de interne din zona Dunării

Ana Revenco participă la cea de-a treia conferință a miniștrilor de interne din zona Dunării

Prezența Republicii Moldova la Conferința de Securitate de la Dunăre este importantă din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, țara noastră este percepută astfel ca un actor activ al comunității SUERD -Strategiei UE pentru Regiunea Dunării-, capabil să valorifice pe deplin cadrul Strategiei și să stabilească rețele de sprijin pentru Ucraina și țările vecine, atât în legătură cu situația actuală în domeniul securității regionale, cât și în așteptarea reconstrucției viitoare a infrastructurii regionale critice, de după încetarea războiului.

Din SUERD fac parte paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria – , Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state non-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina). O altă serie de beneficii urmează să intervină odată cu semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre MAI al RM și Ministerul de Interne al Statului Bavarez pentru Sport și Integrare, care a avut loc astăzi.

Landul Bavaria coordonează, alături de Bulgaria, aria prioritară nr. 11 a SUERD – Conlucrarea în vederea promovării securităţii şi pentru soluţionarea problemelor legate de criminalitatea organizată şi de infracţiunile grave.

Iar memorandumul semnat astăzi la Bruxelles între MAI și ministerul bavarez de interne va aduce țării noastre noi oportunități de colaborare strânsă cu una dintre cele mai competente și experimentate forțe europene în domeniul contracarării terorismului, extremismului, crimei organizate, spălării de bani, crimelor cibernetice și corupției.

Mai mult, miniștrii Ana Revenco și Joachim Herrmann consolidează, prin semnarea memorandumului, cooperarea țărilor noastre în domeniul siguranței traficului rutier, gestionării situațiilor de urgență, securității la frontieră șa.

Conferința de Securitate de la Dunăre care se desfășoară în perioada 23-24 martie la Bruxelles este o platformă de schimb de opinii, menirea căreia este să fortifice cooperarea polițienească în cadrul SUERD.

Este o oportunitate de a discuta provocările comune ale țărilor membre, de a face schimb de opinii și experiențe în domenii precum migrația ilegală, traficul de persoane, protecția infrastructurii critice.

În acest an, o atenție deosebită va fi acordată impactului războiului din Ucraina asupra securității țărilor din regiunea Dunării.

Pe lângă miniștrii de interne ai statelor membre SUERD, la Conferința de Securitate de la Dunăre participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Centrului de aplicare a legii din Europa de Sud-Est (SELEC), Frontex, Interpol, Europol ș.a.

Share