Alexandru Oleinic a reiterat importanța existenței și implementării unei strategii pentru dezvoltarea sectorului de irigare

Alexandru Oleinic a reiterat importanța existenței și implementării unei strategii pentru dezvoltarea sectorului de irigare

Fostul deputat Alexandru Oleinic a reiterat importanța existenței și implementării unei strategii pentru dezvoltarea sectorului de irigare, pentru care a pledat și a depus eforturi în mandatul său din fostul Parlament, informează OFICIAL.

„Pe parcursul a douăsprezece luni, cu suportul exclusiv al partenerilor de dezvoltare, al BEI, echipa de experți, cărora le mulțumesc nespus de mult,  pentru munca enormă pe care au înfăptuit-o în vederea elaborării Strategiei naționale pentru dezvoltarea sistemului de irigare. În faza inițială, ”esenta elaborării și adoptării unei astfel de Strategii, numită Națională și care identifică opțiunile de dezvoltare a unui sector tehnologic atît de important cum este irigarea, și-a propus să atingă trei ținte:

1.Diminuarea riscurilor cu care se confruntă agricultura, cele legate de seceta permanentă, pentru a ajunge la o agricultură  rentabilă, de calitate, performantă, păstrîndu-și titulatura de domeniu principal al economiei naționale în Moldova.

  1. Dezvoltarea unor tehnologii de irigare moderne, de maximă eficiență, care ar garanta o agricultură cu o valoare adăugată înaltă și ar păstra intactă calitatea solului fertil, unicul zăcămînt al Moldovei.
  2. Impunerea unui cadru legislativ garantat și atractiv pentru investitorii autohtoni și internaționali dispuși să efectueze investițiile necesare pentru implementarea proiectelor evidențiate în această Strategie”, a declarat fostul deputat, pentru www.saptamana.md.

Potrivit spuselor sale, doar printr-o asemenea abordare instituțiile statului pot să contribuie la dezvoltarea sectorului de irigare, care nu poate fi calificat drept componentă a unui alt document, dar  care merită să aibă o abordare unica și complexă, ca o ramură tehnologică aparte, care merită o atentie sporită și urgentă pentru a susține și a dezvolta agricultura – domeniu de certă valoare, generator de prosperitate, de locuri de muncă și care garantează constant o perspectivă  sigură pentru satele țării noastre.

„O altă abordare nu are nimic în comun cu dezvoltarea durabilă și face parte din noțiunea specifică politicului nostru mioritic – rânza moldovenească.

Sper ca factorii de decizie să aibă curaj pentru a lua decizii corecte, astfel încît  investitorii să manifeste  încredere în Republica Moldova”, a subliniat politicianul.

Amintim că, la 28 aprilie 2021, Comisia specială pentru elaborarea „Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare” – condusă de Alexandru Oleinic, a aprobat proiectul documentului, fiind ulterior propus pentru consultări publice. Documentul prevede că în următorii 10 ani vor fi amenajate și dotate cu echipamente performante pentru irigare circa 250 mii ha de terenuri agricole, pentru aceasta fiind necesare investiții totale de circa 2,27 mlrd euro. Scopul strategiei este să ajute Republicii Moldova să depășească starea deplorabilă în sectorul de irigare.

Cristina Gurez

Share