Alexandr Stoianoglo, la raport. Iată ce a reușit într-un an în fruntea Procuraturii Generale!
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, realizările în decurs de un an împreună cu echipa, transmite OFICIAL.
Alexandr Stoianoglo s-a referit la neimplicarea Procuraturii în politică. „La luarea deciziilor, instituția nu a privit nici spre Președinție, nici spre Parlament și nici spre Guvern. Toată colaborarea noastră a decurs în cadrul platformelor oficiale sau a întâlnirilor care au avut loc la inițiativa mea, în scopul promovării unor proiecte legislative vizând activitatea instituțională sau soluționarea unor chestiuni de ordin tehnico-material”, punctează Stoianoglo.
Totodată, Procurorul General a menționat că pe durata mandatului său nu a fost pornit nici un dosar la comandă și nici o persoană, nici un grup de interese nu a fost în stare să influențeze luarea vreunei decizii în Procuratură: „Timp de un an, nici o persoană nu mi s-a adresat pentru a interveni favorabil pe vreun dosar. Toate deciziile au fost luate strict reieșind din procedurile legale”.
Potrivit Procurorului General, Procuratura a reușit să elimine orice implicare în afaceri din partea organelor de drept: „Timp de un an, nu a fost arestat nici un om de afaceri, numărul perchezițiilor și altor măsuri speciale de investigație s-a redus de zeci de ori, iar niciunui agent economic nu i-a fost sistată activitatea. Chiar din primele zile de mandat le-am interzis procurorilor să aresteze oamenii de afaceri, iar ei, din inerție, zilnic mă tot apelau și-mi comunicau că Poliția, CNA sau Vama insistă la reținerea și arestarea vreunui businessman”.
Procuratura, pe parcursul anului, și-a asumat angajamentul să revadă o listă de 38 de dosare, recunoscute drept instrumentate pe criterii politice. „O parte din aceste dosare pretins politice au fost examinate de membrii comisiei de câteva ori consecutiv, fiind reevaluate, pas cu pas, pentru a se lua o decizie justă și în conformitate cu legea. Astăzi ne este clară situația pe toate cele 38 de dosare, soluțiile urmând să fie adoptate în scurt timp”, a spus el.
De asemenea, în urma controalelor s-a făcut o listă de procurori din cadrul procuraturilor specializate cărora le-au fost solicitat să demisioneze din organe.
„O parte din ei a dat curs îndemnului meu și a plecat benevol. Alții au ignorat și continuă să saboteze activitățile. Chiar și în asemenea condiții, am izbutit să schimbăm conducerea Procuraturii Anticorupție, PCCOCS, Procuraturii capitalei, UTA Găgăuzia, Bălți, Cahul și altor procuraturi teritoriale”, mai spune Alexandr Stoianoglo.
Alexandr Stoianoglo a spus că nivelul corupției în rândurile procurorilor a scăzut.
Cât privește „Furtul miliardului”, Alexandr Stoianoglo a menționat câteva rezultate:
„1. La începutul cercetărilor pe acest dosar, investigațiile, în mod intenționat, au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate, atent ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei. Spre marele nostru regret, toate aceste acțiuni erau puse în aplicare de către foștii noștri colegi – procurori, care au fost înlăturați încă acum un an. Au fost falsificate episoade întregi și zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere, unele dintre ele fiind deja condamnate, ispășindu-și pedepsele.
2. În urma cercetărilor am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al „Furtului Miliardului” este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare.
3. A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei.
4. Este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor, care până nu demult a fost ”scutit” de vizorul procurorilor.
5. A fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea ”furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces.
6. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani.
7. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor”, a spus Stoianoglo.
De asemenea, Procurorul General s-a referit la mai multe dosare de rezonanță:
„1. Dosarul ”Metalferos”. În decurs de un an am investigat toată activitatea Metalferos din ultimii 3 ani, perioadele anterioare urmând încă a fi cercetate. Am constatat că la vânzarea-cumpărarea metalelor, prin diferite scheme dubioase, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM.
2. Un alt dosar – Loteria Moldovei. Prin intermediul organelor de stat, elaborarea și aprobarea bazei legislative necesare, a fost monopolizat, în interesul unor companii afiliate, un întreg sector al economiei – cel al jocurilor de noroc. În rezultatul parteneriatului public-privat, statul a ratat venituri de sute de milioane de lei. Ancheta urmează să stabilească toți organizatorii și beneficiarii reali ai acestor tranzacții, dar și să determine responsabilitatea factorilor de decizie din diferite structuri de stat care au contribuit la comiterea ilegalităților”.
Cristina Parfeni