ADEPT, despre numărul redus al femeilor candidate în scrutinul din Găgăuzia. Cum se explică?

ADEPT, despre numărul redus al femeilor candidate în scrutinul din Găgăuzia. Cum se explică?

Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” a analizat procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) de legislatura a VII-a și a constatat că scrutinul din 19 septembrie curent s-a desfășurat liniștit, în limitele cadrului legal, iar situația pandemică a influențat, or alegerile – planificate inițial pentru primăvară, au fost amânate pentru toamnă, informează OFICIAL.

Analiza ADEPT relevă că, în total pentru scrutin Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 123 de candidați: 23 desemnați de 2 formațiuni politice și 100 de independenți. Alți 2 pretendenți s-au retras din cursă. 43 dintre candidați, inclusiv 25 de deputați în exercițiu, au participat și la alegerile precedente, din 2016, iar 66 de candidați au participat pentru prima dată.

Vârsta medie a candidaților este de 48 de ani, iar a deputaților aleși – 49 de ani.

Dintre cei 123 de candidați, 105 erau bărbați, iar 18 – femei. Deputați au ajuns 33 de bărbați și 2 femei.

Potrivit experților, participarea femeilor candidate a fost de doar 14,6% sau doar 18 din numărul total de candidați – 123. Numărul redus la femeilor candidate se datorează în mare parte specificului alegerilor – sistemului uninominal, care, de fapt, exclude obligativitatea respectării componentei de gen.

În urma primului tur din 19 septembrie 2021 au fost aleși 18 deputați, mandatele cărora au fost validate de Curtea de Apel Comrat la 2 octombrie, iar în 11 circumscripții electorale s-a stabilit turul doi de scrutin. Totodată, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a decis organizarea votării repetate în 6 circumscripții din cauza prezenței reduse la vot. În urma turului doi de scrutin din 3 octombrie 2021 au fost aleși alți 11 deputați ai Adunării Populare. Mandatele acestora au fost validate de Curtea de Apel Comrat la 12 octombrie.

Astfel, dintre cei 35 de deputați aleși în Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a VII-a: 9 sunt ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, 1 – Partidul „Acasă Construim Europa” și 25 de independenți.

Cu privire la numărul de alegători, ADEPT a menționat că, în ziua alegerilor în cele 35 de circumscripții au fost înregistrați 113 940 de alegători, în scădere cu peste 8 mii comparativ cu anul 2016.

Precizăm că, alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei se desfășoară în baza sistemului electoral majoritar în 35 de circumscripții uninominale. Deputat în Adunarea Populară poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova care a împlinit vârsta de 21 de ani, locuiește pe teritoriul Găgăuziei și are reședință pe teritoriul circumscripției electorale în care candidează.

Cristina Gurez

Share