Activitatea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – în 2018. Ciubuc: „Un an destul de dificil”

Activitatea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – în 2018. Ciubuc: „Un an destul de dificil”

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat rezultatele activității de-a lungul anului 2018, informează Oficial.

Ministrul Nicolae Ciubuc a comunicat mai multe detalii cu privire la subiect. „Anul 2018 a fost un an destul de dificil, din mai multe puncte de vedere. Dacă vorbim din punct de vedere instituțional, practic, Ministerul a intrat într-o nouă structură. Obiectivele Ministerului Agriculturii rezultă din acele obiective care sunt stabilite de programul Guvernului”, a precizat el.

În același timp, Ciubuc a comunicat obiectivele realizate în 2018. „Principalele obiective au rezultat din necesitatea de a realiza în continuare angajamentele: creșterea finanțării sectorului agroindustrial, gestionarea durabilă a resurselor naturale, creșterea investițiilor în infrastructura regională și locală, dar și consolidarea capacităților instituționale. Reieșind din aceste obiective, noi am reușit în acest an să avem rezultate destul de bune. Dacă mă refer la sectorul agricol, avem o creștere a investițiilor în sector. Toate aceste rezultate generează și impact pozitiv asupra exportului. În acest an, avem o creștere a exportului cu circa 15 la sută. De la an la an, exporturile în piața Uniunii Europene este în creștere. În continuare, vom rămâne pe aceeași undă, de a continua proiectele Ministerului”, a declarat ministrul.

Prin urmare, Ciubuc a vorbit despre viitoarele acțiuni. „Noi, ca minister, ne asumăm angajamentul de a crea politici, să contribuim în a încheia acorduri de liber schimb cu diverse țări. Începând cu anul viitor, vom face o revizuire a politicii de subvenționare. La fel, ne propunem să continuăm cu acele proiecte care au fost lansate și nu au finalitate. Ne propunem să aprobăm și implementăm reforma în domeniul științei, acest lucru presupune reorganizarea instituțiilor din domeniul agricol. Totodată, ne propunem să dinamizăm discuțiile cu partenerii de dezvoltare, cu țările unde producția noastră ar putea fi valorificată. La fel, ne vom axa pe creșterea competitivității sectorului agroalimentar”, a precizat Ciubuc.

Secretarul de stat, Valentina Țapiș, s-a referit și la alte acțiuni întreprinse de Minister. „A fost realizat un program vast de acțiuni. Astfel, acțiunile întreprinse în domeniul mediului s-au axat pe 3 domenii: strategic, legal și instituțional. A fost soluționată și problema conflictului de interese. Avem o delimitare foarte clară de funcții. Țin să menționez despre programul de promovare a economiei verzi din sectoarele transport, agricultură, achiziții publice etc.”, a declarat Țapiș.

Mihaela Conovali

Share