A fost prezentată „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”

A fost prezentată „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”

De Ziua Internațională a Alegerilor, Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Asociația Promo – LEX, a organizat, astăzi 3 februarie, un eveniment în regim de videoconferință, în cadrul căruia a fost prezentată “Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”, informează OFICIAL.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a subliniat că evenimentul se încadrează în eforturile Comisiei de revizuire a legislației electorale. „Astăzi, împreună cu colegii, vom prezenta viziunea conceptuală de modificare a legislației electorale, principalele aspecte bazată pe domeniile prioritare de intervenție, dar și pe acele experiențe din ultimele scrutine electorale și analiza din cadrul conferințelor post-electorale”. În context, a reamintit și despre formarea unui grup de lucru în cadrul instituției, care, împreună cu reprezentanții societății civile, au lucrat asupra îmbunătățirii reglementării legislației electorale.

Îmbunătățirea reglementării în domeniul electoral este necesară atât pentru subiecții chemaţi să o aplice, cât și pentru beneficiarii finali – cetățenii, care în rezultat vor dobândi mai multă încredere în procesele electorale și vor fi mai motivați să participe la alegeri, a menționat Angelica Caraman.

Prezent la eveniment, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, a salutat inițiativa CEC de reformare a legislației electorale, subliniind că două aspecte importante care trebuie schimbate: primul se referă la ajustarea normelor ce reglementează combaterea și prevenirea corupției electorale, iar al doilea referindu-se la controlul din partea instituțiilor statului asupra procesului de finanțare a partidelor politice și campaniei electorale.

Nicole Panfil, director de programe Promo-LEX, a evidențiat implicarea tuturor actorilor în îmbunătățirea procesului electoral. Totodată, a venit cu un apel de sensibilizarea pentru analiza recomandărilor referitoare la combaterea instigării la ură, asigurarea dreptului de vot a persoanelor cu dizabilități, introducerea metodelor alternative de vot, dreptul cetățenilor din stânga Nistrului, reglementări în domeniul mediatizării alegerilor.

În cadrul evenimentului, membrii Comisiei Electorale Centrale au prezentat principalele aspecte de modificare a Codului electoral, în special, abordând aspecte legate de permanentizarea organelor electorale, clarificarea mandatului și componenței membrilor CEC, transparentizarea finanțării campaniei electorale și fortificarea atribuției de control a CEC pe segmentul de finanțare politică. Alte momente discutate se referă la digitalizarea procesului electoral și clarificarea mecanismelor de soluționare a litigiilor electorale.

După definitivarea documentului în cadrul CEC, vor fi inițiate o serie de discuții constructive, pentru a asigura un proces transparent, în cadrul căruia fiecare parte interesată/subiect electoral să aibă posibilitatea să se expună.

Cristina Gurez

Share