A fost creat mecanismul transnațional de gestionare a fluxului de migranți
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu instituțiile din România au creat coridoare umanitare pentru transportarea persoanelor care se află în tranzit în Republica Moldova, informează OFICIAL.
„Chiar în aceste clipe, în gara improvizată de la Palanca au ajuns 8 autocare și 200 de persoane vor fi transportate la Huși, unde vor fi preluate de autoritățile române. Ieri, din gara improvizată la Palanca au fost organizate 56 de curse de autocare și microbuze care au transportat peste 2 000 de persoane către 8 destinații: 5 – în România, 2 – în RM și 1 – către Polonia. Prin acest fel noi am creat mecanismul transnațional de gestionare a fluxului de migranți, ceea ce ne permite să lucrăm coordonat și eficient”, a declarat șeful IGSU, Alexandru Oprea, în cadrul unui briefing de presă.
Totodată, el a rugat cetățenii, care intenționează să plece din Republica Moldova, să evite în mod special punctul de trecere Leușeni, care este supraaglomerat. Potrivit lui, aceasta va ajuta foarte mult și va reduce timpul de așteptare pentru toți cei care doresc să părăsească RM.
De asemenea, el a spus că MAI, în cooperare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și cu Ministerul de Externe, lucrează împreună la organizarea coridoarelor aeriene – 3056 de persoane au plecat ieri către Bulgaria, iar în zilele următoare vor fi pornite și alte destinații aeriene.
Oprea a mai menționat că, ieri, într-un timp record de zece ore a fost instalată o tabără de câmp provizorie de 500 de corturi la Giurgiulești. Astăzi 5404 de angajați ai MAI sunt implicați în gestionarea fluxului de refugiați.
Referitor la datele statistice ce țin de persoanele intrate și ieșite în RM el a spus: „De la începutul războiului din Ucraina, în RM pe segmentul moldo-ucrainean au intrat 259 564 de cetățeni ucraineni și 30 584 de cetățeni ai altor state”.
Cristina Jicol