Maia Sandu: Investind în oameni și apreciind contribuția lor, putem avea în Moldova o armată puternică și eficientă

Maia Sandu: Investind în oameni și apreciind contribuția lor, putem avea în Moldova o armată puternică și eficientă

Președintele Maia Sandu, Comandant Suprem al Forțelor Armate, a participat astăzi la ceremonia de celebrare a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale și a declarat ziua aceasta „ne oferă un prilej să ne amintim cum s-a format și cum s-a consolidat Marele Stat Major și cum Armata Națională a stat la baza independenței Republicii Moldova. Acum, Armata trebuie să-și crească rolul în asigurarea securității naționale”, informează OFICIAL.

„Armata Națională a fost aproape de cetățeni pe tot parcursul anilor de independență… Armata e alături de oameni – și oamenii știu că armata e de partea lor, e în slujba lor. Această încredere este rezultatul activității celor care conduc Armata Națională. E meritul vostru, stimați colegi din cadrul Marelui Stat Major.

Cuvintele de încurajare nu ne împiedică să vedem problemele cu care se confruntă Armata Republicii Moldova. Adevărul e că politicul nu a reușit să acorde atenția și susținerea necesară dezvoltării unei capacități de apărare care să facă față provocărilor regionale. Pe parcursul acestor 30 de ani Armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară, fără mijloace performante. Simțim acut consecințele astăzi. Acum”, a menționat șeful statului în discursul său.

Potrivit spuselor sale, Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei, pentru că nu am dezvoltat o capacitate militară corespunzătoare, nu am construit elementele critice de infrastructură și nu am cultivat reziliență socială. „O armată puternică și bine echipată oferă țării libertate de acțiune, încredere în forțele proprii și opțiuni strategice. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi financiare și logistice serioase pentru a construi o armată profesionistă, modernă și dotată”, a subliniat oficialul.

Totodată, Maia Sandu a anunțat că a semnat astăzi un decret pentru decorarea Marelui Stat Major al Armatei Naționale și acordarea distincțiilor mai multor militari. „Distincțiile sunt un semn de apreciere a activității ireproșabile și a devotamentului cu care își fac datoria colegii dumneavoastră. Dincolo de arme și echipamente, puterea armatei e în convingerea cu care fiecare militar spune „Servesc Republica Moldova”. Investind în oameni și apreciind contribuția lor, putem avea în Moldova o armată puternică și eficientă, în serviciul și apărarea țării”, a conchis Președintele.

Share