Politolog, despre prezidențiale: Dodon are mai mulți dușmani politici, dar Sandu are puțini aliați

Politolog, despre prezidențiale: Dodon are mai mulți dușmani politici, dar Sandu are puțini aliați

Motivul din care nervozitatea președintelui Igor Dodon și curajul liderului PAS Maia Sandu – vor spori, practic proporțional – este întoarcerea moldovenilor acasă și imposibilitatea lor de a se întoarce în Europa în viitorul apropiat. Confruntarea acestor potențiali votanți cu consecințele sanitaro-economice ale pandemiei îi poate converti în forță mobilizatoare anti-Dodon. Aceasta comunică, pe o rețea socială, politologul Dionis Cenușă.

„Așadar, se apropie alegerile prezidențiale, iar electoratul este mai imprevizil decât până la pandemie, atunci când vine vorba de pofta de a vota și determinarea de a vota împotriva reprezentanților puterii. Succesul real al guvernării de la Chișinău contează mai puțin, după cum demonstrează popularitatea inexplicabila a lui Donald Trump în SUA și a lui Boris Johnson în Marea Btitanie, unde pandemia a făcut mai multe victime, decât în statele cu guverne mai eficace. Puterea informației decide mai mult popularitatea, decât eficienta guvernării”, adaugă politologul.

„De aceea, cu cât mai vizibilă (în termeni calitativi, nu doar cantitativi) va fi Maia Sandu cu atât mai puține șanse pare sa aibă Igor Dodon. Impedimentul major pentru vizibilitatea Maiei Sandu este lipsa de acces la postul de televiziune publică “Moldova 1”. În prezent, avem vizibilitate preponderent pozitivă și organică pe online pentru Maia Sandu. În sensul opus, Igor Dodon are vizibilitate negativa, echilibrată cu eforturi artificiale (non-organice). Atuul lui Dodon rămâne însă vizibilitatea pozitică pe posturile TV pro-guvernamentale. Această prezență deocamdată depășește beneficiul indirect extras de Maia Sandu din activitatea surselor media anti-guvernamentale, care taxează Guvernul și Președinția”, spune Cenușă.

„Prin urmare, prognozez un război informațional intern masiv, în care ambele părți vor încerca să se impună. Dodon are mai mulți dușmani politici, dar totodată, Sandu are puțini aliați. Urmează să vedem cine va folosi mai abil logica zicalei “dușmanul dușmanului meu îmi este prieten””, a conchis politologul.

Doina Secrieru

Share