„10 pentru copii” – plan de acțiuni anunțat de Guvern pentru următoarele 12 luni

„10 pentru copii” – plan de acțiuni anunțat de Guvern pentru următoarele 12 luni

Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Andrei Spînu, astăzi, a prezentat planul de acțiuni „10 pentru copii”, informează OFICIAL.

„Acest plan vrea să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. „10 pentru copii”, deoarece acest plan presupune zece măsuri imediate și decisive de a elimina corupția și nepăsarea, care au adus la această situație. Ne dorim să creștem semnificativ gradul de responsabilitate a celor care se fac vinovați de această situație, aici mă refer – atât la agenți economici, cât și la managerii instituțiilor de învățământ”, a precizat Spînu.

Prin urmare, Secretarul General a oferit și alte detalii privind planul de acțiuni. „Astfel, ne propunem să modificăm hotărârea de Guvern, astfel încât să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici pe fondatorii și operatorii nominali ai acestora, în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum încolo, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru. De asemenea, se vor înăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor pentru alimentația copiilor. Totodată, ne propunem să ajustăm meniul-model național recomandat copiilor și elevilor conform normelor fiziologice de consum și includerea elementelor de alimentație sănătoasă”, a mai adăugat el.

Spînu, totodată, a anunțat că vor fi majorate salariile personalului din grădinițe. „Suplimentar, salariile pentru personalul în procesul de alimentație a copiilor din școli și grădinițe va crește, aici ne referim la bucătari și dădace. Salariul acestora va crește între 360 și 536 de lei pe lună”, a conchis reprezentantul.

Aceste acțiuni, potrivit Secretarului General al Guvernului, vor fi realizate pe parcursul următoarelor 12 luni.

Mihaela Conovali

Share