Un candidat la funcţia de Preşedinte avertizează: RM a fost transformată într-un recipient de spălare a banilor mafiei regionale
Republica Moldova a fost transformată de mafia lui Plahotniuc într-un recipient de spălare a banilor mafiei regionale. Pentru ca procurorii să ne demonstreze că acţionează liber şi nu la comanda cuiva, trebuie să fie investigate şi aspectele care au precedat pronunţarea renumitelor încheieri de spălare a miliardelor, când legea nu o permitea nici prin hotărâri judecătorești. Despre aceasta scrie pe facebook liderul PPDA, candidat la funcţia de Preşedinte al RM, Andrei Năstase.
El precizează că „este vorba despre renumita modificare a Legii taxei de stat, ce a fost adoptată la 20.05.2010, prin care s-au plafonat taxa de stat în litigiile patrimoniale”. „Ştiţi cine a înaintat acest proiect de lege? Este o persoană foarte cunoscută şi aflată în funcţie înaltă de stat azi – Alexandru Tănase, Preşedintele Curţii Constituţionale (old.parlament.md).
Desigur că nu trebuie să ignorăm cine i-a fost complice şi cine a promovat insistent adoptarea acestui proiect. Ştiţi cine a fost? Un alt înalt funcţionar, care conduce de cîţiva ani Curtea de Apel Chişinău – Ion Pleşca. Anume el a insistat asupra adoptării cât mai urgente a proiectului în a doua lectură, ca să intre cât mai grabnic în vigoare. Iar responsabil de această urgentare, care a susţinut-o este nimeni altul decât marele unionist – Mihai Ghimpu! (old.parlament.md )”, notează sursa citată.
Candidatul se întreabă: Ce vor face procurorii? „Vor investiga de ce a fost atât de necesară modificarea şi plafonarea taxei de stat în ajunul spălării miliardelor prin instanţele naţionale? Vor investiga de ce statul nostru a pierdut doar din taxe de stat care trebuiau încasate de la aceste acţiuni de judecată, dacă nu se modifica, de urgenţă legea, sute de milioane de dolari SUA? Îi vor include şi pe cei 3 menţionaţi în lista persoanelor bănuite / învinuite de complicitate la spălarea de bani prin intermediul instanţelor de judecată? Sau încă nu a venit comanda „de sus”?”, scrie Andrei Năstase.
Doina Secrieru