Vugar Novruzov: Lucrurile cu adevărat frumoase și valoroase sunt ceea de ce avem nevoie noi ca și societate pentru a ne dezvolta

Vugar Novruzov: Lucrurile cu adevărat frumoase și valoroase sunt ceea de ce avem nevoie noi ca și societate pentru a ne dezvolta

Interviu cu doctorul în drept, Vugar Novruzov, Preşedintele Congresului Azerilor din Moldova

Dle Novruzov, şi în 2018 organizaţia pe care o conduceţi a fost una dintre cele mai active, contribuind la dezvoltarea relaţiilor moldo-azere, dar şi la implementarea unor proiecte importante în RM. Toţi ştiu deja de CAM, dar puţini cunosc istoria acestei organizaţii…

Prima organizaţie etnoculturală azeră – Centrul obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale ale azerilor în Moldova „ARAZ” a fost înregistrată oficial prin Hotărârea Guvernului RM Nr. 64 din 03.02.1992. Ulterior, în 1993, organizaţia a fost redenumită în Comunitatea Azerilor din Moldova „ARAZ”.

În 2001, reprezentanţii Comunităţii Azerilor din Moldova „ARAZ” (1993), ai Centrului Culturii Azere (1995) şi ai Organizaţiei de Colaborare Moldova-Azerbaidjan (2000), în scopul activizării şi consolidării coordonării activităţii comunităţilor azerilor din Moldova, au constituit o organizaţie comună – Congresul azerilor din Moldova pentru reprezentarea intereselor comunităţii azerilor din RM, delegându-i împuternicirile de rigoare. Din noiembrie 2004, după alegerea în funcţie, am onoarea să conduc eu CAM.

Aţi putea numi trei acţiuni importante ale CAM de-a lungul anilor?

Toate acţiunile noastre eu le consider importante. Dar, dacă insistaţi anume pe trei atunci ar fi următoarele:

În 2005, la iniţiativa şi cu susţinerea CAM, în municipiul Chişinău a fost înălţat bustul marelui poet azer, gânditorului şi clasicului literaturii mondiale, Nizami Ganjavi, dar şi amenajat un minunat scuar.

La iniţiativa şi cu susţinerea CAM, în 2009, în oraşul Comrat, pe Aleea Slavei a fost înălţat bustul marelui poet, Mihai Eminescu, şi bustul politicianului renumit, liderului naţional al azerilor, HeydarAliyev.

La iniţiativa şi cu susţinerea CAM, în 2017, la intrare în oraşul Sângerei, în cinstea celei de-a 25-a aniversări a independenţei Moldovei şi a Azerbaidjanului, a fost construită „Arca Prieteniei” în stilul arhitecturii moldoveneşti, inclusiv cu elemente de ornament arhitectural azer – ca simbol al prieteniei popoarelor Moldovei şi Azerbaidjanului.

În general, ce scopuri îşi propune şi realizează CAM?

CAM contribuie la păstrarea identităţii naţionale, dezvoltării limbii şi culturii azerilor, integrării continue a comunităţii azere în societatea Republicii Moldova şi dezvoltării dialogului între comunităţi. Periodic organizăm pentru tineret, copii şi membrii CAM şcoli duminicale gratuite pentru studierea limbii şi istoriei Azerbaidjanului, cursuri, precum şi studierea limbii de stat a Republicii Moldova.

Începând cu 1994, Comunitatea Azerilor din Moldova marchează anual festiv sărbătorea naţională „Novruz”, care are statut de sărbătoare internaţională prin decizia UNESCO şi a devenit deja şi sărbătoare moldovenească. La fel, sărbătorim „Ziua Solidarităţii azerilor din întreaga lume”, dar şi organizăm alte acţiuni importante.

CAM participă activ în viaţa socială a Republicii Moldova în diverse forme şi sfere, aducându-şi contribuţia la consolidarea relaţiilor între naţiuni şi la dezvoltarea societăţii concilierii naţionale.

În fiecare an, CAM asigură participarea comunităţii la festivalul etniilor, la activitatea consiliilor coordonatoare în organizaţiile ARI. Apropo, reprezentantul CAM, MuharibAllahverdiev, în perioada 2010-2012, a fost ales copreşedinte al Consiliului coordonator, iar acum este membru al prezidiului acestei organizaţii.

CAM colaborează activ, strâns şi constructiv cu Agenţia Relaţiilor Interetnice, cu organizaţiile de stat şi guvernamentale, participă la mese rotunde, seminare, conferinţe pentru elaborarea şi discutarea politicilor de stat în sfera relaţiilor interetnice şi implementarea lor în practică.

Ştim că o atenţie deosebită CAM şi dvs. personal acordaţi literaturii, culturii…

Într-adevăr, CAM permanent contribuie la dezvoltarea literaturii, muzicii şi altor domenii ale culturii şi dialogului intercultural în RM. Astfel, cu susţinerea CAM, au fost traduse, tipărite sute de cărţi, zeci de CD-uri, lucrări ştiinţifice etc. În martie 2018, cu suportul CAM, s-au desfăşurat cu succes Zilele literaturii din Republica Moldova în Azerbaidjan, iar în noiembrie 2018 –
Zilele literaturii din Azerbaidjan în Republica Moldova. În cadrul acestor evenimente au fost editate mai multe cărţi ale poeţilor şi scriitorilor ambelor ţări, dar şi antologii ale literaturii din RM în azeră şi ale literaturii azere în română.

În ediţia precedentă a Almanahului, m-am referit în detalii la proiectele noastre culturale, literare şi nu cred că e cazul să ne mai oprim o dată asupra lor. Dar ceea ce vreau să menţionez este că suportul cu care venim este ceva ce porneşte din suflet şi din convingerea că lucrurile cu adevărat frumoase şi valoroase sunt ceea de ce avem nevoie noi ca şi societate pentru a ne dezvolta.

Se implică CAM şi în organizarea unor evenimente care ţin strict de Azerbaidjan?

După cum se ştie, în fiecare an, în colaborare cu Ambasada Republicii Azerbaidjan în Moldova, participăm la organizarea sărbătorilor oficiale ale Republicii Azerbaidjan: 28 mai – Ziua Republicii Azerbaidjan şi la acţiunile comemorative „Ianuarie cel negru”, „Genocidul din Hodjalâ”, dar şi la alte evenimente importante etc.

Este de datoria noastră să marcăm aceste date importante pentru poporul nostru, pentru patria noastră istorică şi o vom face şi în continuare.

Ce planuri are CAM în continuare?

Scopurile noastre rămân aceleaşi şi vom continua să acţionăm în vederea păstrării identităţii naţionale, dezvoltării limbii şi culturii azerilor şi integrării continue a comunităţii azere în societatea Republicii Moldova; în vederea dezvoltării relaţiilor moldo-azere pe multiple planuri; în vederea implementării proiectelor necesare şi utile popoarelor noastre etc.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2019?

Să fie un an cu prosperitate, să ne ajute să avansăm în realizarea scopurilor pe care le avem şi să trăim în pace şi bună înţelegere.

Almanah Politic 2018 

Share