Vugar Novruzov: Oricât de greu a fost anul 2020, pentru noi, azerii, el va rămâne în istorie ca anul marii victorii
Interviu cu Vugar Novruzov, om de afaceri, pentru Almanah Politic
Domnule Novruzov, cum a fost anul 2020 pentru Dvs. şi afacerile pe care le aveţi?
Ca şi pentru tot business-ul, a fost un an care ne-a impus să facem faţă unor situaţii fără precedent, unor provocări de existenţa cărora nici nu puteam bănui până în 2020. Mă refer la noile condiţii de activitate şi de viaţă, impuse de pandemia de COVID-19, care a afectat în cel mai serios mod toate domeniile de activitate. A trebuit să ne adaptăm din mers noilor realităţi, să recurgem la măsuri netradiţionale.
În acest an complicat, pentru noi a fost deopotrivă importantă şi latura ce ţine de afaceri, dar şi latura umană. Am pus accent pe sănătatea angajaţilor, oferindu-le condiţii optime în situaţia în care ne-am pomenit. Am manifestat grijă faţă de angajaţi, reieşind din protocoalele medicale şi punând în capul mesei măsurile profilactice.
În final, mă bucur că am reuşit să avem o situaţie relativ satisfăcătoare pe toate dimensiunile. Afacerile au rezistat în faţa pandemiei, s-au achitat impozite din activităţile desfăşurate, iar angajaţii continuă să aibă un loc de muncă, păstrându-şi veniturile. Apropo, cel mai de preţ ce are compania noastră sunt colaboratorii.
Nu consideraţi că statul ar fi trebuit să ajute domeniului Dvs. şi, în general, business-ului într-un an atât de complicat?
Trebuie să înţelegem că şi statul, ca şi business-ul a trebuit să facă faţă unei situaţii fără precedent, la fel ca şi toate ţările lumii, inclusiv cele mai dezvoltate. În astfel de situaţii, se reiese din posibilităţi, dar şi din priorităţi. În mod evident, prioritatea absolută a statului a fost sistemul medical, care s-a pomenit în prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19. Şi sistemul a fost susţinut atât de stat, cât şi de mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar şi de către oameni.
O altă prioritate a statului în 2020, pe lângă pandemie, a constituit-o domeniul agricol, care s-a confruntat cu o secetă severă, ce a determinat recolte destul de scăzute, comparativ cu anii precedenţi. Şi aici provocarea căreia statul a trebuit să-i facă faţă a fost atât asigurarea securităţii alimentare, cât şi susţinerea fermierilor ca ei să poată supravieţui şi să-şi poată continua activitatea.
În al treilea rând, trebuie să recunoaştem că sunt afaceri şi domenii mult mai afectate decât cele în care suntem implicaţi noi. Spre exemplu, a fost afectat serios domeniul turismului, HoReCa, care au avut nevoie mai mult de suport decât noi.
În astfel de condiţii precum cele din 2020, trebuie să dăm dovadă de înţelegere, dar şi de solidaritate. Pentru că numai astfel putem trece peste toate relele şi merge înainte.
În general, cum credeţi că ar trebui să fie relaţia dintre stat şi mediul de afaceri?
Bazată pe corectitudine şi previzibilitate. Statul trebuie să stabilească regulile de joc pentru mediul de afaceri şi acestea trebuie să aibă la bază realităţile zilei de azi, dar şi să ia în calcul provocările cărora trebuie să le facă faţă business-ul.
De asemenea, statul trebuie să facă tot posibilul ca mediul de afaceri să fie unul atractiv, pentru că doar astfel pot veni investiţii. Or, mai ales în perioada post pandemie, investiţiile vor juca un rol crucial. Fără investiţii nu vom putea depăşi rapid consecinţele pandemiei şi ale crizei economice provocate de aceasta.
Şi organele cu funcţii de control vor trebui să dea dovadă de mai multă înţelegere şi receptivitate. Nu zic că trebuie să închidă ochii, atunci când depistează încălcări, dar, totuşi, trebuie să ia în calcul condiţiile dificile de activitate în care s-au pomenit majoritatea afacerilor ca urmare a pandemiei.
La rândul său, business-ul trebuie să dea dovadă de corectitudine în raport cu statul şi să achite onest impozitele aferente activităţii desfăşurate. Statul are nevoie mai mult decât oricând de bani în buget pentru a putea face faţă situaţiei fără precedent în care s-a pomenit şi business-ului îi revine un rol crucial din acest punct de vedere.
Din câte cunoaştem, chiar şi în acest an dificil aţi continuat să vă ocupaţi de acţiuni filantropice. Ce vă determină?
Am mai spus şi cu alte ocazii – filantropia e ceva ce porneşte din suflet, iar cu anii a devenit parte indispensabilă a vieţii mele. Eu sunt ferm convins că în orice societate trebuie să existe un echilibru oarecare, un fel de lege a compensaţiei: cel care are posibilităţi mai mari, care a reuşit mai multe în viaţă, trebuie să fie solidar cu cel care are nevoie de ajutor. Bucuria împărtăşită e o dublă bucurie, iar tristeţea împărtăşită e jumătate de tristeţe.
Avem o mulţime de oameni talentaţi – scriitori, compozitori, traducători, pictori, savanţi, medici și alții. Dacă lor nu li se va acorda un minim suport, munca lor, creaţiile lor nu ar putea fi văzute sau auzite de oameni şi atunci cine s-ar face vinovat de faptul că genialitatea cuiva nu ar fi valorificată şi ar trece neobservată!? Nu mai vorbesc de oamenii nevoiaşi sau de oamenii cu probleme de sănătate. E de datoria noastră să fim solidari şi personal mă voi implica ori de câte ori voi avea posibilitatea să ajut.
Prin ce consideraţi că va rămâne anul 2020 în istorie? Ce evenimente din acest an v-au marcat în mod deosebit?
Eu tot timpul spun că am două patrii – Azerbaidjan, ţara în care m-am născut, şi Republica Moldova, ţara în care trăiesc, mi-am petrecut cea mai mare parte a vieţii şi la care ţin la fel ca şi la Azerbaidjan. Păi iată că, pentru ţara mea natală, Azerbaidjan, anul 2020 a fost cu adevărat unul istoric – am reuşit, după multe decenii, să eliberăm mai multe teritorii ocupate de ţara vecină – Armenia. Pentru mine personal, dar şi pentru toţi azerii, e anul marii victorii, ocazie cu care felicit toţi compatrioţii. Apropo, a fost eliberată inclusiv localitatea în care m-am născut eu – oraşul Lacin. Oricât de greu a fost anul 2020, pentru noi, azerii, el va rămâne în istorie ca anul marii victorii. Şi este foarte important de menţionat că, această victorie istorică nu ar fi fost posibilă dacă azerii nu ar fi avut un lider puternic, curajos, deştept, devotat cu trup şi suflet ţării şi poporului, cum este Preşedintele Ilham Aliev.
Ce planuri de viitor aveţi şi ce aşteptări aveţi de la 2021?
Planurile de viitor sunt obişnuite şi ţin de dezvoltarea afacerii, de activităţile de filantropie, de familie, de bunele relaţii cu prietenii. Şi în continuare voi fi implicat plenar în fiecare dintre domeniile menţionate pentru că ele demult au devenit parte importantă a vieţii mele.
Cât despre anul 2021, dorinţa mea este ca lucrurile rele din 2020 să rămână în trecut, iar lucrurile bune să aibă continuitate.