Feiruz Isaev: Vom continua să muncim, realizând obiectivele pe care le avem şi conştientizând rolul important care ne revine atât din punct de vedere economic, cât şi social

Feiruz Isaev: Vom continua să muncim, realizând obiectivele pe care le avem şi conştientizând rolul important care ne revine atât din punct de vedere economic, cât şi social

Interviu cu Feiruz Isaev, director general al „LUKOIL-Moldova”, pentru Almanah Politic

Domnule Isaev, 2020 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru economia mondială, inclusiv şi pentru cea moldovenească. Cum a fost pentru compania Dvs. acest an?

A fost un an destul de greu, or pandemia care a afectat întreaga lume nu avea cum să nu se răsfrângă şi asupra noastră. Ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent, care a impus şi abordări neordinare. A trebuit să ne repliem, din mers, să căutăm soluţii pentru noile provocări apărute. Chiar dacă am reuşit să facem faţă acestor provocări, oricum urmări au fost pe toate dimensiunile de activitate ale companiei noastre. Dar, important este că, chiar dacă anul a fost greu, am reuşit să rezistăm.

Ştim că multe companii, în virtutea situaţiei create, au trebuit să facă concedieri de personal. La Dvs. în companie care a fost situaţia din acest punct de vedere?   

Consider că una dintre cele mai importante realizări ale noastre în 2020 a fost că am reuşit să le păstrăm locurile de muncă angajaţilor noştri. În pofida faptului că vânzările au scăzut, noi nu am recurs la concedieri. Pentru noi investiţia făcută în angajaţi de-a lungul anilor este una importantă, ştim că pentru mulţi compania a devenit ca a doua casă şi mai ştim că unii pur şi simplu nu s-ar fi descurcat dacă rămâneau fără loc de muncă. De aceea, am făcut un efort suplimentar, reuşind să evităm concedierile.

Mai mult decât atât, în 2020, fiind un an specific, am investit mult în asigurarea măsurilor de protecţie pentru angajaţi. Am creat condiţii optime pentru ca ei să nu fie expuşi unor riscuri de sănătate la locul de muncă şi mă bucur că, în linii mari, situaţia din acest punct de vedere la noi la companie este una satisfăcătoare.

În 2020 compania Dvs. a împlinit 25 de ani de activitate pe piaţa Republicii Moldova. Cum au fost aceşti ani?

Deoarece ne-am confruntat cu pandemia de COVID-19, nu am organizat careva evenimente cu caracter festiv cu ocazia celei de-a 25-a aniversări. Dar, într-adevăr, un sfert de secol de activitate e un bun prilej pentru a face un bilanţ. Cu siguranţă pot să vă spun că, aceşti 25 de ani au fost ani de muncă şi de afirmare continuă, iar poziţia de lider pe care ne menţinem de ani buni estre un rezultat direct al efortului depus, dar şi o dovadă a seriozităţii cu care noi ne abordăm misiunea.

În plan social, aş menţiona că, din momentul apariţiei pe piaţa moldovenească, am creat circa 1200 de locuri de muncă. E vorba de oameni care muncesc acasă şi nu sunt nevoiţi să-şi caute un rost pe hotare.

În plan economic, suntem bucuroşi că impozitele pe care le achităm ajută statul să se dezvolte şi să implementeze proiecte în beneficiul cetăţenilor.

În 2021 aveţi un nou jubileu….

Aveţi dreptate – dacă în 2020 am marcat 25 de ani de activitate în Moldova, atunci în 2021 compania „LUKOIL” în general împlinește 30 de ani de activitate. Cred că acest jubileu îşi va lăsa amprenta şi asupra activităţii noastre. 30 de ani de business în condiţii destul de complicate, când a avut loc tranziţia de la economia planificată la cea de piaţă, e un termen semnificativ. În toţi aceşti ani s-a scris istorie la propriu, iar „LUKOIL” a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri la nivel mondial. Pentru noi este un motiv de mândrie că am reuşit şi reuşim să reprezentăm cu cinste acest brand în Moldova.

Ce planuri aveţi pentru perioada imediat următoare?

Ne dorim cât mai repede să trecem peste această pandemie şi peste consecinţele ei. Or, aceasta ne va permite să revenim la planurile de dezvoltare trasate anterior. Nu este un secret, şi eu am declarat anterior şi pentru publicaţia dvs., că planurile noastre de dezvoltare ţin de investiţii în calitatea deservirii, dar şi în infrastructură. Vom continua să reconstruim benzinării, luând în calcul standardele moderne. De asemenea, vom continua să investim în calitatea deservirii şi în modernizarea propriei reţele de comercializare. Şi aici am în vedere inclusiv comercializarea produselor alimentare prin intermediul market-urilor de la staţiile PECO. Astăzi, în aceste magazine este practic acelaşi asortiment ca şi în supermarket-uri şi aceasta e bine pentru clienţi, căci ei găsesc aici tot de ce au nevoie. Astfel, ei economisesc timp şi efort.

Dar, repet, pentru a reveni la planurile noastre de dezvoltare, trebuie să scăpăm de pandemie şi de consecinţele ei.

Care este poziţia de piaţă a companiei Dvs. la moment?

Pentru noi înseamnă enorm de mult că, indiferent de dificultăţile menţionate mai devreme, reuşim să ne păstrăm poziţia de lider pe piaţă. Dar la fel de important e şi faptul că reuşim să asigurăm în continuare piaţa Republicii Moldova cu combustibil de calitate. Calitatea e ceea ce ne defineşte activitatea şi mă bucur că într-un fel chiar reuşim să impunem anumite standarde la nivelul întregii pieţe a ţării.

Voi aminti şi cu această ocazie că reţeaua companiei noastre are în proprietate trei baze de păstrare a produselor petroliere, un terminal pentru gaze, dar şi peste 100 staţii PECO. Aceasta vorbeşte despre seriozitatea cu care noi abordăm misiunea responsabilă ce ne revine.

2021 se anunţă a fi un an greu pentru Moldova. Cum credeţi că va fi pentru compania Dvs.?

Cu siguranţă, pandemia va continua să îşi lase puternic amprenta asupra activităţilor economice. Dar, sper că lecţiile oferite de anul 2020 au fost învăţate şi vom fi mult mai pregătiţi pentru a face faţă provocărilor apărute. De asemenea, sper că eforturile care se depun pentru a învinge pandemia şi a reveni la situaţia de până la ea vor da rezultate.

În ceea ce ţine de compania noastră, vom continua să muncim, realizând obiectivele pe care le avem şi conştientizând rolul important care ne revine atât din punct de vedere economic, cât şi social.

Aveţi careva aşteptări de la stat pentru 2021? 

Pandemia a slăbit semnificativ şi posibilităţile statului de a interveni în sprijinul economiei. Mai ales că în 2020 statul a trebuit să intervină şi să acorde sprijin unor domenii care aveau neapărat nevoie de suport. Spre exemplu, agriculturii, care a fost afectată puternic şi de secetă. De aceea, noi acum nu trebuie să avem mari aşteptări de la stat – e suficient să fie stabilite reguli clare de joc şi să avem parte de o minimă stabilitate, pentru a ne reveni şi a începe din nou să ne dezvoltăm.

Share