Sergiu Creţul: Orice economie se dezvoltă  doar în condiții de stabilitate

Sergiu Creţul: Orice economie se dezvoltă doar în condiții de stabilitate

Interviu cu Sergiu Creţul, director general al SRL „Cristar-Pin”

Dle Creţul, ce a însemnat pentru dvs., ca om de afaceri, anul 2018?

Un an marcat de cuvântul „stabilitate”, dar şi de surprize plăcute din punct de vedere fiscal. Pe noi, oamenii de afaceri, politica ne interesează, în mare parte, din punctul de vedere al stabilităţii sau instabilităţii pe care o furnizează. Desigur, contează mult şi modul în care politicul percepe rolul oamenilor de afaceri, viziunile politicului asupra mediului de business şi, nu în ultimul rând, acele măsuri care sunt implementate pentru ca businessul să poată să se dezvolte. Din toate aceste puncte de vedere, anul a fost unul bun. Am avut stabilitate, am avut continuitate din partea guvernării în ceea ce ţine de implementarea măsurilor benefice mediului de afaceri şi toate acestea s-au răsfrânt pozitiv asupra activităţii noastre.

Ce aţi avut în vedere când aţi pomenit despre „surprizele plăcute din punct de vedere fiscal”?

Măsurile îndreptate pentru diminuarea poverii fiscale asupra mediului de afaceri care se regăsesc în politica bugetar-fiscală pentru anul 2019. Poate pentru cineva dintr-o parte noile prevederi legale nu spun mare lucru, dar pentru cei implicaţi în sectorul real al economiei ele mult înseamnă.

Apoi, pentru noi un semnal pozitiv a fost şi amnistia fiscală. La modul direct, aceasta nu m-a vizat pe mine sau firma mea, dar noi suntem beneficiari indirecţi. Spre exemplu, în prezent avem foarte mult de suferit de pe urma activităţii acelor agenţi economici care preferă să muncească „la negru”. Ei creează condiţii de concurenţă neloială şi deseori ne pun în situaţii cel puţin neplăcute ca să nu spun mai mult. Acum, acestora li s-a oferit o şansă să iasă din umbră. Şi pentru noi mai puţin contează că şi-au tăinuit până acum veniturile adevărate – ceea ce contează mai mult este că de acum încolo vor activa în aceleaşi condiţii ca şi noi şi nu ne vom mai confrunta cu concurenţa neloială.

Şi dacă acest lucru nu se va întâmpla?

Am urmărit atent declaraţiile ce s-au făcut la această temă şi vreau să vă spun că nu mi s-a părut că autorităţile glumesc. Din contra, mesajul a fost unul foarte clar: e o şansă pentru cei ce-şi tăinuiesc veniturile să revină în câmpul legal de activitate, iar dacă nu se vor folosi de ea, vor urma alte măsuri. Nu am motive să cred că autorităţile nu se vor ţine de cuvânt. Cel mai probabil, cei care nu vor profita de această şansă vor suporta şi consecinţele. Iar aceasta înseamnă ceea ce am spus şi mai devreme: eliminarea de pe piaţă a agenţilor economici care fac ilegalităţi şi creează condiţii de concurenţă neloială.

Cât de atractiv este mediul de afaceri autohton pentru investiţiile străine?

Investiţiile străine vin acolo unde este stabilitate şi reguli de joc clare. Pe mine mă bucură mult faptul că în Moldova, deja de câţiva ani, nu se mai aud declaraţii precum că nu ştiu care investitor străin a fost nedreptăţit. Moldova nu mai pierde procese la CEDO pentru încălcarea drepturilor investitorilor străini. Moldova nu mai figurează pe agenda arbitrajelor internaţionale. Mai mult ca atât, prestigioase companii străine din industria automotivă fac noi investiţii în Moldova. De asemenea, prestigioase instituţii internaţionale fac investiţii în sectorul bancar autohton. O situaţie similară, chiar şi dacă proporţiile sunt mai mici, se resimte şi în alte sectoare ale economiei naţionale, iar aceasta ne duce la unica concluzie posibilă: cu toate că se mai aud unele critici, mediul de afaceri autohton cunoaşte o îmbunătăţire continuă, fapt apreciat de investitorii străini şi nu numai
de ei.

Ce credeţi că ar trebui să întreprindă statul pentru o mai bună dezvoltare a economiei?

Pot să vă spun doar din punctul de vedere al pieţei pe care activăm noi. Astfel, cred că se cere o abordare diferenţiată a celor ce fac importuri în Moldova. Dacă se importă produse sau mărfuri care sunt şi în Moldova, statul poate recurge la măsuri de protecţie a producătorului autohton. Totodată, părerea mea personală este că acei care importă produse sau mărfuri ce nu se regăsesc în Moldova sau se regăsesc într-o cantitate insuficientă, trebuie trataţi similar cu producătorii autohtoni. Pentru că respectivii agenţi economici contribuie la completarea „găurilor” ce există în economia naţională. Mai ales că ceea ce importă ei deseori este materie primă utilizată de producătorii autohtoni în procesul de producere. Consider că această categorie de agenţi economici trebuie să beneficieze de suport din partea statului, fiindu-le recunoscut rolul important pe care-l joacă în procesele economice ce au loc în ţară.

Dar în plan fiscal, se cer unele măsuri suplimentare?

Dacă va fi continuată aceeaşi abordare în politica fiscală, cred că va fi suficient, pentru că, contează nu atât cifrele, cât tendinţa. Calea pe care s-a pornit, în opinia mea, este una corectă, deoarece se vede clar puternicul caracter stimulator al politicii fiscale. Autorităţile creează noi condiţii pentru ieşirea economiei din umbră şi pentru stimularea celor ce muncesc onest şi aceasta e important. Dar şi mai important este că există previzibilitate, regulile de joc sunt clare şi oamenii de afaceri îşi pot face planuri durabile pentru ceva timp înainte.

Cum credeţi că va evolua economia naţională în continuare?

Orice economie se dezvoltă doar în condiţii de stabilitate. De aceea, este foarte important să avem parte de stabilitate. Mai ales că prestigioase instituţii internaţionale ne avertizează despre un nou val al crizei financiare mondiale şi noi trebuie să tratăm cu maximă seriozitate aceste avertismente şi să ne pregătim în modul corespunzător. Dacă va fi linişte, stabilitate şi dacă ne vom pregăti serios de provocările ce ne ameninţă, dacă statul va continua să implementeze măsuri stimulatorii în raport cu mediul de afaceri, iar businessul va înţelege esenţa acestor măsuri şi va reacţiona corespunzător, atunci totul va fi bine.

Ce planuri de viitor şi ce aşteptări aveţi de la 2019?

Despre planuri, pot spune că vom continua să muncim, pentru că numai acolo unde se munceşte sunt şi rezultate. De fapt, cu asta şi ne ocupăm deja de decenii – muncim. Greşesc cei care cred că oamenii de afaceri au o singură ocupaţie – să adune banii. Nu este adevărat. Pentru ca o afacere să prospere, e nevoie de multă muncă, iar şeful, proprietarul, trebuie să muncească de câteva ori mai mult decât fiecare angajat al său.

Cât despre aşteptări, sunt aceleaşi ca şi cele despre care am vorbit mai devreme – stabilitate, continuarea de către Guvern a politicilor stimulatorii în raport cu mediul de afaceri şi o cât mai bună pregătire pentru a face faţă noilor provocări ale timpului.

Almanah Politic 2018 

Share