(INTERVIU) Igor Dodon: Actuala guvernare ar trebui să lase la o parte aroganța și show-urile și să discute cumpătat cu opoziția

(INTERVIU) Igor Dodon: Actuala guvernare ar trebui să lase la o parte aroganța și show-urile și să discute cumpătat cu opoziția

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în cadrul unui interviu pentru OFICIAL.md, a vorbit despre anul care a trecut de la alegerile prezidențiale, despre alegerile anticipate, activitatea noii guvernări și realitățile din țara noastră.

OFICIAL: Domnule Dodon, a trecut un an de la alegerile prezidențiale. Cum ați descrie această perioadă?

Igor Dodon: A fost o perioadă confuză, o perioadă a experimentelor nereușite făcute pe cetățeni, dar, cred că, cel mai important e să înțelegem cu maxim de realism care vor fi efectele acestei perioade pentru următoarele luni. Pentru că mesajul pe care actualul regim de guvernare l-a transmis cetățenilor prin ministrul Economiei este unul foarte clar și cinic, el le-a cerut oamenilor să învețe să trăiască în sărăcie, cu creșterile mari de prețuri care urmează. Mai clar, guvernarea nu are soluții și cetățenii trebuie să tacă și să accepte ca, în„vremurile bune” promise, să trăiască mai prost ca oricând.

O.: Dumneavoastră aveți careva regrete legate de alegerile prezidențiale? Ce ați schimba, dacă ați putea da timpul înapoi?

I.D.: Regretele nu pot lipsi din viața unui demnitar, dar mai mult contează ca realizările bune să prevaleze asupra oricăror păreri de rău. Și pentru mine personal este important că eu mi-am luat lecția din cele întâmplate în ultimii ani, am devenit mai experimentat.

Eu cred că e mai periculos politicianul care nu regretă nimic și nu recunoaște nicio greșeală. Și se pare că azi avem la guvernare asemenea politicieni, foarte rigizi, care nu vor să admită că fac erori, care nu pot merge la compromis, nu pot negocia, iar din cauza asta, țara se îndreaptă spre o catastrofă economică și socială.

Și vreau să mai fac o remarcă. Eu, când eram președinte, nu mi-am permis niciun sfert din ingerințele în treburile instituțiilor statului pe care și le permite actualul președinte Maia Sandu. Recent, un fost premier de dreapta, cu o reputație foarte proastă, a declarat că astăzi Maia Sandu este și președinte, și parlamentar, și prim-ministru, și ministru de Externe, și ministru al Justiției. Deci, acel ex-premier recunoaște că astăzi Maia Sandu a capturat statul, mai ceva ca Plahotniuc. El a uitat să adauge că Maia Sandu azi este și Procuror General și dă indicații directe cine și cum să fie arestat. Despre asta a anunțat chiar Stoianoglo, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Și culmea este că tot Maia Sandu spune că ea nu e responsabilă de situația din țară și nu poate face nimic concret pentru cetățeni.

O.: Unii vă reproșează și acum că nu ați făcut suficient pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Cum comentați, ați putea deschide parantezele la această temă?

I.D.: Noi am făcut tot posibilul să evităm anticipatele, în limita legii, și nu e vina noastră că unele persoane au preferat trădarea și au provocat declanșarea alegerilor, chiar dacă le-am oferit o șansă unică să preia conducerea Guvernului și inițial au acceptat invitația. De asemenea, nu e vina noastră că în prezent avem judecători ai Curții Constituționale care execută comenzi politice din Președinție sau din afara țării și au interpretat legile așa cum le convine. Din păcate, avem o Curte Constituțională capturată politic, la fel ca pe timpul lui Plahotniuc.

Pe de altă parte, noi nici nu ne-am stresat prea tare din cauza alegerilor parlamentare anticipate, fiindcă înțelegeam că cetățenii insistă asupra unei schimbări politice și am considerat că trebuie să le dăm posibilitatea să-și exprime voința. I-am lăsat să se convingă, încă o dată, că atunci când vin partidele de dreapta la guvernare, în țară încep problemele, la toate capitolele. Lumea foarte repede a uitat de crizele și de furturile cauzate de Filat, Ghimpu, Chirtoacă, Leancă și Plahotniuc, lumea a uitat de toate alianțele AIE, unde și Maia Sandu era o figură importantă. Acum cetățenii au avut posibilitatea să se convingă din nou că nu este nimic mai dăunător pentru Moldova decât o guvernare de dreapta, iresponsabilă și incompetentă.

Din păcate însă, va fi mult de reparat după ce guvernarea PAS va pleca, iar ea va pleca neapărat și poate că mai repede decât se așteaptă. Și după plecarea lor va trebui să salvăm țara așa cum a trebuit salvată după dezastrul provocat de hoții și iresponsabilii din AIE.

O.: Cum calificați primele 100 de zile de activitate a Guvernului Gavrilița?

I.D.: M-am expus deja pe acest subiect în public și voi repeta și aici. N-a existat în istoria Republicii Moldova un Guvern care să dezamăgească atât de rapid și să fie atât de urât oamenii. Este un antirecord rușinos că numai în 100 de zile acest Guvern Gavrilița a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială. În general, guvernarea PAS, de la președinte de țară, la majoritate parlamentară și Guvern, a înregistrat un fiasco politic și economic total.

Problema însă nu e doar că în 100 de zile au guvernat atât de prost, dar că nu acceptă să audă vocea oamenilor, îi tratează cu aroganță și nu au absolut niciun plan pentru a redresa situația în țară. Ei nu pot avea un plan pentru că sunt complet desprinși de realitate. Dacă asculți raportul Guvernului pentru primele 100 de zile, ai senzația că trăiești oriunde numai nu în Moldova. Guvernanții parcă se află undeva în cosmos și aberează triumfal de acolo.

O.: Un recent sondaj de opinie arată că guvernarea pierde din popularitate. Dvs. aveți sondaje interne, ce arată?

 I.D.: Am văzut date din mai multe sondaje, care arătau mult mai rău și mai realist decât ultimul sondaj prezentat. Dar cel mai bun sondaj pe care noi îl facem este la întâlnirile directe cu oamenii în teritoriu. Situația acolo e mult mai gravă decât o arată sondajele, oamenii au început să vadă tot mai multe probleme sociale acute care apar și foarte puține soluții pentru acele probleme. Mult timp această situație critică nu poate continua. Sau guvernarea PAS începe să ridice salariile și pensiile, cum a promis, sau oamenii vor căuta să scape de această guvernare iresponsabilă, care nu este capabilă să vină cu soluții reale pentru problemele pe care tot ea le-a provocat.

Faptul că președintele Maia Sandu pierde mult din credibilitate, iar primarul general al capitalei, Ion Ceban, promovat de socialiști, a urcat pe prima poziție în încrederea populației este un indicator că lumea își schimbă opinia față de guvernarea PAS, că oamenii încep din nou să treacă prin experiența unei grele dezamăgiri, provocată de un partid de dreapta, exact ca pe vremea AIE. De aceea, nu e deloc întâmplător că s-a echilibrat scorul politic dintre PAS și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Și cred că este un caz unic în Republica Moldova când un partid care preia guvernarea cade după 100 de zile atât de tare. Vă amintesc că până și dezastruoasa guvernare AIE a avut creșteri mari a încrederii în primele luni, asta ca să înțelegeți cât de mare e acum dezamăgirea oamenilor față de PAS. Iar aici vorbim despre cifre și realități concrete, nu estimări din sondaje. Mergeți în teritoriu și întrebați oamenii, o să vedeți că sondajele sunt încă mult prea indulgente față de realitatea din țară.

Acum guvernarea PAS trebuie să coboare de pe baricade, să se apuce serios de treabă, să comunice constructiv cu opoziția, care are și soluții, și experiența necesară, pe care suntem gata să o împărtășim, deoarece cetățenii trebuie salvați. Dacă însă guvernarea PAS va fi la fel de rigidă și va demonstra aroganță, ea probabil va recurge la ceea ce știe mai bine – la represalii politice și alte show-uri și abuzuri, pentru a unge ochii cetățenilor, doar că abuzurile acestea mai târziu vor avea efectul de bumerang exact ca în cazul lui Plahotniuc.

Noi înțelegem că dacă guvernarea nu le poate da oamenilor pâine, ea va continua circul, dar oamenii sunt deja sătui de teatrul lor politic. Și se poate întâmpla că la următorul sondaj cetățenii vor dori din nou alegeri anticipate, și parlamentare, și prezidențiale, pentru că orice răbdare are o limită. Asta e varianta politică decentă, dar dacă vor continua să batjocorească oamenii s-ar putea ca societatea să dea un răspuns mult mai direct și mai rapid. De aceea, cred că, actuala guvernare ar trebui să lase la o parte aroganța și show-urile, să revină la problemele reale din țară și să discute cumpătat cu opoziția, mai ales că se știe că într-o democrație totul este ciclic, iar opoziția de azi va deveni guvernarea de mâine-poimâne.

O.: Cum credeți că vor evolua lucrurile în continuare?

 I.D.: Știți probabil bancul cela în care discută un optimist și un pesimist, și unde pesimistul spune că mai rău decât atât nu poate fi, iar optimistul îi răspunde că ba da, poate fi și mai rău. Păi iată cam așa e și cu situația din Republica Moldova, ca într-un banc de prost gust, în care guvernarea i-a convins chiar și pe cei mai optimiști adepți că lucrurile pot deveni și mai rele, fiindcă așa „e contextul internațional”.

Eu iată ce o să vă spun în finalul acestui interviu: dacă o guvernare dă vina pe cine vrei, pe trecut, pe contextul internațional, și numai pe sine nu se învinuiește, înseamnă că de la o asemenea guvernare trebuie să ne așteptăm în continuare la cele mai urate evenimente, nu la soluții. Spun asta cu părere de rău pentru țară și pentru cetățeni. Suferă în egală măsură toți cetățenii, indiferent cu cine au votat și situația e prea complicată pentru a ne concentra pe dispute politice sterile. Acum trebuie soluții. Vremea promisiunilor frumoase a trecut.

 

Doina Buruiană 

Share