Ministrul Economiei: Prețurile au crescut, cresc și vor crește în continuare

Ministrul Economiei: Prețurile au crescut, cresc și vor crește în continuare

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu spune că la momentul actual, ne confruntăm cu un proces inflaționist la nivel mondial, de o amploare care nu a fost întâlnită în ultimii 20 de ani. „Și un student din cursul II la economie știe foarte bine că prețurile au crescut, cresc și vor crește în continuare, iar o țară mică cum este Moldova va irosi inutil resurse în combaterea inflației mondiale”, a scris ministrul într-o postare pe Facebook.

Gaibu  menționează că tot ce trebuie de făcut în așa situații este de asigurat stabilitatea cursului valutar, iar Banca Națională are și resursele și instrumentele necesare pentru a asigura pe deplin acest indicator.

„BNM monitorizează procesul inflaționist și aplică toate măsurile de rigoare cu scrupulozitate. Orice alt efort de intervenție va costa mult și va fi sortit eșecului”, subliniază el.

Referitor la acțiunile conducerii în contextul creșterii inflației, ministrul spune că, Guvernul ne-ar putea ajuta să trecem mai ușor peste prețurile majorate.

„Tocmai din acest motiv, Guvernul a elaborat un pachet de subvenții fără precedent pentru populație, creșterea pensiilor mici la fel a fost fără precedent și nici un alt guvern nu a realizat astfel de pași anterior”, afirmă oficialul.

Totodată, Sergiu Gaibu menționează că „noi ca societate, trebuie să ne adaptăm:

– la crizele mondiale,

– la schimbările tehnologice accelerate,

– la schimbarea structurii cererii și ofertei internaționale,

– la schimbările climatice,

– la internaționalizarea activității economice”.

„Nu stăvilirea prețurilor mondiale este scopul, apriori imposibil, ci identificarea soluțiilor de dezvoltare a economiei și societății, îmbunătățirii cadrului normativ pentru ca să fie ușor să deschizi o afacere de familie, un start-up în IT sau procesare de produse agricole, ca să creștem veniturile în societate, iar bugetul să fie suplinit cu resurse suplimentare din expansiunea economică și să creștem pensiile și suportul social pentru persoanele defavorizate”, a conchis ministrul Economiei.

Doina Buruiană

Share