Ucraina critică NATO că nu a accelerat aderarea sa
Ucraina a criticat miercuri NATO, reproşându-i că nu a făcut nimic pentru a accelera aderarea sa, în pofida puternicelor tensiuni cu Rusia care a masat zeci de mii de soldaţi la frontiera sa, notează AFP.
Exprimându-se la Kiev în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că ţara sa este recunoscătoare Alianţei Nord-Atlantice pentru „uşa deschisă” fostelor republici sovietice.
„Dar nu s-a luat nici o măsură pentru punerea în aplicare a acestei decizii”, şi-a exprimat el regretul, în contextul în care Ucraina şi-a exprimat încă din 2008 dorinţa de a adera la NATO.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în aprilie Alianţei Nord-Atlantice să accelereze procesul de aderare a ţării sale, singura modalitate, în opinia lui, de a pune capăt războiului care opune din 2014 forţele Kievului separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.
El a făcut această solicitare atunci când Moscova trimisese aproximativ 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană şi în peninsula anexată Crimeea, oficial pentru manevre militare. Aceste trupe au fost retrase de atunci.
Ţările membre NATO sunt însă reticente să accepte Ucraina în rândul lor, a cărei aderare ar fi percepută de Rusia ca o ameninţare serioasă la frontierele sale.
Dmitro Kuleba a denunţat din nou miercuri decizia NATO de a nu invita Ucraina la summitul din 14 iunie de la Bruxelles, unde se aşteaptă să fie prezent preşedintele american, Joe Biden.
„Nu înţelegem cum este posibil să nu inviţi Ucraina şi de ce nu este posibil să găseşti un format adecvat pentru participarea Ucrainei la summitul din acest an”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.
Cu toate acestea, el a spus că se aşteaptă ca Georgia, o altă fostă republică sovietică, să primească o invitaţie în acest an în cadrul Planului de acţiune pentru aderare, prima etapă oficială spre a deveni membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Sursa: agerpres.ro