Orașul în care pietonii obsedați de telefoanele mobile sunt amendați

Orașul în care pietonii obsedați de telefoanele mobile sunt amendați

Orașul Honolulu din statul american Hawaii nu mai glumește cu pietonii obsedați de smartphone-ul lor: de miercuri, 25 octombrie, consultarea telefonului mobil în timpul traversării străzii va fi amendată cu până la 35 de dolari.

În caz de recidivă amenda crește până la 75 – 99 de dolari, sumă mai mică totuși decât amenda de 130 de dolari aplicată pentru traversarea prin locuri nepermise, informează France Presse și Xinhua.

Este primul oraș american mare care ia măsuri împotriva “zombilor telefonului”, cum sunt supranumiți acești pietoni care nu-și dezlipesc ochii de pe ecran și devin o problemă reală de sănătate publică.

Dorind să crească responsabilitatea pietonilor atunci când se află pe stradă, primarul din Honolulu, Kirk Caldwell, a semnat la sfârșitul lunii iulie această măsură conform căreia este ilegală privirea și atingerea unui dispozitiv electronic în timpul traversării străzii. Legea permite ofițerilor de poliție să amendeze pietonii care-și verifică telefoanele în timp ce traversează strada din oraș și din districtul înconjurător.

Cu toate acestea, este permis deținătorilor de telefoane mobile să vorbească la telefon în timpul traversării, atâta timp cât privesc în față și în jurul lor.

“Este o legislație emblematică care ridică miza din punctul de vedere al securității”, a declarat Brandon Elefante, membru al consiliului municipal, citat de New York Times, la momentul semnării acestei măsuri pe care a inițiat-o.

Mihaela Rotari

 

Share