Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili – eliberat de un tribunal din Kiev

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili – eliberat de un tribunal din Kiev

 Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakașvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare la domiciliu cu brățară electronică pentru fostul președinte georgian, transmite AFP, scrie agerpres.

Saakașvili și susținătorii săi, printre care mai mulți deputați, au primit anunțul judecătoarei cu aplauze.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, acuzat în Ucraina de intrare ilegală în țară și susținere a unei organizații criminale, a respins luni învinuirile ce i se aduc și a susținut că președintele rus, Vladimir Putin, are un rol în problemele juridice cu care el se confruntă, relatează agenția DPA.

”Mă consider un prizonier al oligarhiei din Ucraina și al lui Putin”, a declarat Saakașvili luni, în fața instanței de judecată la Kiev, potrivit relatărilor din media locale.

Saakașvili a fost reținut în weekend, înainte de a conduce un marș de protest prin centrul Kievului făcând apel la demiterea lui Poroșenko.

Saakașvili și Poroșenko au fost cândva aliați, fiind uniți atât de idealurile politice occidentale, cât și de aversiunea față de regimul lui Putin, țările lor fiind amândouă în conflict cu Rusia.

Poroșenko l-a ajutat pe Saakașvili să devină guvernator al importantei regiuni ucrainene Odesa, de la Marea Neagră, în 2015. Dar, după un an și jumătate, Saakașvili a demisionat, acuzându-l pe Poroșenko de perpetuarea unei corupții adânc înrădăcinate.

Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană lui Saakașvili în urmă cu câteva luni. Aliații lui Poroșenko l-au acuzat pe Saakașvili că a acceptat sute de mii de dolari de la surse ce au legături cu Rusia pentru campania sa de a-l înlătura pe liderul ucrainean.

Poroșenko a devenit președinte în 2014, după înlăturarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici, în contextul unei mișcări de protest ce făcea apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.

Mihaela Rotari

Share