Klaus Iohannis se întâlneşte astăzi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Klaus Iohannis se întâlneşte astăzi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni, la Washington, cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.

Tot luni, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, participă la recepția tradițională oferită de președintele american Barack Obama. Șeful statului efectuează începând de joi până miercuri o vizită oficială în SUA, cu ocazia summitului ONU.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în cadrul primului său discurs susținut la Adunarea Generală a ONU, că “ne confruntam cu o criza complexa”, în condițiile în care vorbim despre „aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara”. În acest sens, Iohannis a punctat faptul că „daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a le solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior”. Mai mult, șeful statului a subliniat că „orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja”.

Sute de lideri ai lumii au fost prezenţi când preşedintele României şi-a transmis mesajul.

„Domnule Presedinte, Domnule Secretar General, Excelente, Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa particip la Summitul Natiunilor Unite care tocmai a adoptat documentul programatic „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila”, in acest an in care comunitatea internationala aniverseaza 70 de ani de la crearea Natiunilor Unite.

Obiectivul noii Agende este sa eradicheze saracia in toate formele sale si sa asigure o dezvoltare durabila in cele trei dimensiuni proprii, de maniera echilibrata si integrata. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila si 169 de scopuri confirma complexitatea Agendei noastre.

Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei.

Este datorita noastra comuna sa identificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale.

Pacea internationala si securitatea – obiective majore ale Natiunilor Unite – nu pot fi promovate fara a ne indrepta atentia, in mod deosebit, asupra dezvoltarii. Trebuie sa abordam radacinile conflictelor, care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala.

Sursa: realitatea.net

Share