Georgia: Circa 20.000 de manifestanţi au protestat pentru a mări presiunea asupra partidului la putere

Georgia: Circa 20.000 de manifestanţi au protestat pentru a mări presiunea asupra partidului la putere

Circa 20.000 de persoane au protestat, ieri, în Georgia pentru a mări presiunea asupra partidului la putere, tot mai contestat după represiunea poliţienească de săptămâna trecută.

Fluturând drapele ale Georgiei şi Uniunii Europene, manifestanţii au defilat prin centrul capitalei Tbilisi, scandând „Schimbare!” şi „Demisia!”. Ulterior, s-au adunat în faţa clădirii parlamentului blocându-i intrările, relatează agerpres.ro.

Mişcarea de protest, care cere demisia guvernului şi alegeri legislative anticipate, a început săptămâna trecută după respingerea de către deputaţi a unui proiect de lege care prevedea eliminarea modului de scrutin mixt şi introducerea votului proporţional pentru alegerile parlamentare din octombrie 2020.

Cu această ocazie, formaţiunile politice de opoziţie au demonstrat o rară poziţie comună contra partidului Visul Georgian, la putere şi prezdiat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, pe care îl acuză că a făcut intenţionat să eşueze proiectul de lege.

„Protestele de masă vor continua până când cerinţele noastre vor fi îndeplinite”, a declarat pentru AFP liderul Partidului Republican (opoziţie), Levan Berdzenishvili. „Poporul georgian şi întreaga opoziţie doresc să oblige partidul la putere să adopte un sistem electoral corect”, a mai spus el.

În pofida temperaturilor scăzute, sute de manifestanţi, printre care numeroşi tineri, au rămas la faţa locului până noaptea târziu, mulţi dansând pe muzică electronică.

Protestatarii continuau peste noapte să blocheze intrările în parlament şi au promis că îi vor împiedica pe deputaţi să intre marţi în clădirea unde urmează să aibă loc o şedinţă în plen.

În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a arestat cinci manifestanţi şi a reţinut pentru scurt timp doi influenţi deputaţi din opoziţie, Giga Bokeria, din partidul Georgia Europeană, şi Tengiz Gunava, din principala formaţiune a opoziţiei, Mişcarea Naţională Unită.

Opoziţia consideră că actualul sistem electoral favorizează partidul la putere, care dispune de 77% din mandatele de parlamentar după ce a obţinut 48,7% din voturi la alegerile din 2016.

Doina Secrieru

Share