Dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2023

Dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2023

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2023 îi este acordat scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anunţat Comitetul Nobel.

El a fost recent nominalizat și la International Booker Prize, premiu acordat pentru cea mai bună lucrare de ficțiune din lume tradusă în limba engleză și publicată în Marea Britanie și Irlanda. În aprilie 2022, romanul său A New Name: Septology VI-VII , tradus în limba engleză de Damion Searls, a fost selecționat pentru International Booker Prize.

Cartea a fost finalistă la Premiile National Book Critics Circle (NBCC) pentru ficțiune 2023, premiu literar american înființat în 1976, promovează „cele mai bune cărți și recenzii publicate în limba engleză”.

Este cel mai interpretat dramaturg norvegian după Henrik Ibsen. El a fost adesea numit „noul Henrik Ibsen”, iar lucrările sale sunt considerate de critica literară o continuare modernă a tradiției stabilite de Henrik Ibsen în secolul al XIX-lea.

Jon Olav Fosse s-a născut pe 29 septembrie 1959 la Haugesund, în Norvegia.

Un accident grav suferit la doar șapte ani, care l-a adus în pragul morții, i-a influențat scrisul la vârsta adultă cu o experiență care l-a maturizat înainte de vreme.

Opera sa, scrisă în limba norvegiană Nynorsk acoperă o varietate de genuri cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri.

Share