Covid: Ce este vaccinul Oxford-AstraZeneca?
Rezultatele unui mult așteptat studiu SUA al vaccinului Covid – Oxford-AstraZeneca confirmă faptul că vaccinul este sigur și extrem de eficient.
S-a constatat că procesul a oprit oamenii să se îmbolnăvească grav de Covid-19 și nu a identificat probleme de siguranță în ceea ce privește cheagurile de sânge printre cei 32,000 de voluntari care au luat parte.
Unele țări din UE au întrerupt recent introducerea vaccinului pe fondul preocupărilor legate de o posibilă legătură.
Care este sfatul dvs. despre formarea cheagurilor de sânge?
Autoritățile de reglementare au efectuat o revizuire în rapoartele recente, conform cărora un număr foarte mic de persoane imunizate recent au suferit o formă extrem de rară de cheag de sânge – tromboza venoasă a sinusului cerebral (CSVT), în creier.
În Marea Britanie, cinci cazuri de CSVT, inclusiv unul fatal, au fost raportate la 11 milioane de persoane care au primit vaccinul.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit încă 13 rapoarte de CSVT. Acest lucru se poate întâmpla în mod natural și nu s-a stabilit nicio legătură cu vaccinul.
Atât autoritatea de reglementare din Marea Britanie, cât și EMA, au ajuns la concluzia că vaccinul este sigur și nu există dovezi că provoacă cheaguri de sânge.
Ca măsură de precauție, autoritățile de reglementare vor continua să monitorizeze situația și să raporteze simptome, cum ar fi vânătăi neobișnuite sau cefalee persistentă după vaccinare, care necesită o examinare medicală.
Infecția cu Covid poate fi gravă și, de asemenea, crește probabilitatea formării cheagurilor de sânge.
Cum funcționează acest vaccin?
Este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală (cunoscut sub numele de adenovirus) de la cimpanzei. A fost modificat pentru a semăna mai mult cu coronavirusul,deși nu poate provoca boli.
Odată injectat, acesta învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real.
· Ce trebuie să știți despre siguranța vaccinului?
· Cum se compară vaccinurile Covid?
· Când veți fi eligibil pentru vaccin?
Spre deosebire de vaccinul Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute (-70 ° C), vaccinul Oxford poate fi păstrat într-un frigider obișnuit. Acest lucru facilitează distribuția.
Vaccinul Oxford este la fel de bun ca Pfizer?
Studiile de amploare au arătat că vaccinul Pfizer a fost eficient în proporție de 95%, în timp ce cel pentru Oxford a fost de 62%.
Dar compararea directă a rezultatelor este dificilă, deoarece există diferențe în modul în care au fost efectuate studiile.
Nimeni care a primit vaccinul Oxford nu a fost internat sau s-a îmbolnăvit grav din cauza lui Covid.
Un studiu recent a arătat că o doză unică de vaccin Oxford a oferit 76% protecție timp de trei luni, iar aceasta a crescut până la 82% după a doua doză.
Funcționează la persoanele în vârstă?
Unele țări europene au oferit inițial vaccinul doar tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, deoarece au spus că există date limitate despre cât de bine protejează persoanele peste 65 de ani.
Atât Germania, cât și Franța au inversat această poziție și au recomandat vaccinul pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
EMA a aprobat vaccinul în ianuarie pentru utilizare la toate grupele de vârstă, inclusiv la adulții mai în vârstă.
Cât timp protejează vaccinurile împotriva Covid?
Nu se știe încă cât durează protecția cu oricare dintre vaccinurile împotriva coronavirusului.
Un studiu a constatat că persoanele nevaccinate care au avut Covid, dezvoltă protecție timp de cel puțin șase luni. Este posibil ca vaccinurile să ofere o protecție mai puternică decât aceasta.
Este posibil ca oamenii să aibă nevoie de vaccinări anuale, așa cum se întâmplă cu gripa.
Ce vaccin voi primi?
Nu vi se va oferi o alegere cu privire la vaccin.
În Marea Britanie, Comitetul mixt pentru vaccinuri și imunologie oferă îndrumări cu privire la grupurile care primesc vaccinul.
Vaccinul protejează împotriva noilor variante?
Experții studiază toate vaccinurile actuale împotriva coronavirusului pentru a verifica cât de bine funcționează împotriva noilor variante, mutante ale virusului care apar.
Medicul-șef adjunct al guvernului, Jonathan Van Tam, spune că există „multe dovezi” că vaccinurile par a fi eficiente împotriva variantei Kent, care este dominantă în Marea Britanie.
Există mai puține dovezi cu privire la protecția celorlalți, cum ar fi variantele Brazilia și Africa de Sud.
Un studiu bazat pe aproximativ 2.000 de persoane cu vaccin, sugerează că vaccinul Oxford-AstraZeneca oferă o protecție limitată împotriva bolilor ușoare și moderate cauzate de varianta Africii de Sud.
Africa de Sud a suspendat desfășurarea în așteptarea unor investigații suplimentare.
Nu există dovezi care să sugereze că nu ar fi eficient în prevenirea cazurilor mai severe care necesită tratament spitalicesc.
Oamenii de știință din Marea Britanie lucrează la noi versiuni ale vaccinului, pentru a ține pasul cu un virus care va continua inevitabil să aibă mutații.
sursa: bbc.com
Traducere – Cristina Grițineac